Predstava Ajduc
Foto: Promo/Sterijino pozorje/Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici

Prateći pozorišni program "Bitef Polifonija" u okviru dvostrukog izdanja Bitef festivala počinje sutra u 15 sati, ispred Ustanove kulture "Parobrod" na Dorćolu, pod sloganom ,"Igra za život".

Program Bitef Polifonije će krenuti sa interaktivnom predstavom „Igra za život – Igra za planetu – Zemlja“ u koprodukciji Teatra Mimart, DAH teatra i Polifonija teatra i trajaće do 24. septembra, a publika će imati priliku da vidi šest predstava i da učestvuje u razgovorima sa autorskom ekipom.

„Polifonija“ će biti realizovana u četiri prostora: UK „Parobrod“ na Dorćolu, Dorćol Platz, Malo pozorište ,“Duško Radović“ i Teatar „Vuk“, a svi programi počinju od 15 časova.

Autorka koncepta Bitef Polifonije, Ljubica Beljanski-Ristić osvrnula se na i dalje aktuelnu pandemiju koronavirusa.

– Kreirajući izdanje Bitef Polifonije 2020, u uslovima koje je diktirala pandemija, neminovno smo se vratili temi o ulozi umetnika u radu sa mladima u vremenima krize kao našem iskustvu u velikom međunarodnom projektu iz kojeg je i nastala prva Polifonija sa sloganom „Igra za život“ – rekla je Beljanski-Ristić.

Ona je podsetila da je slogan „Igra za život“, poruka i inspiracija, preuzet kao metafora iskustva iz čuvene pripovetke Ive Andrića „Aska i vuk“.

– Sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo da ovogodišnje dvostruko izdanje Bitef Polifonije ima dve predstave podstaknute upravo ovom čudesnom pripovetkom – otkrila je autorka koncepta Bitef Polifonije.

Tako će se igrati komad „Aska i vuk“ produkcije Malog pozorišta „Duško Radović“, u dramatizaciji i režiji Tatjane Piper Stanković, a na istom mestu će biti izvedena i predstava „2100: Skaska o Vuku“, koreodrama Sanje Krsmanović Tasić, Omladinskog pozorišta Patos iz Smedereva.

U ovom pozorištu će se predstaviti i „Dečak sa koferom“ Majka Kenija, u režiji i koreografiji glumca Damjana Kecojevića.

Takođe na programu su „Ajduci“ prema Jovanu Steriji Popoviću, rediteljke Anđelke Nikolić (NP Priština), „Dekameron 2020“ u koreografiji Mine Ćirić (Institut za umetničku igru), obe na sceni Teatra „Vuk“, a na repertoaru je i „Ana Frank“ u režiji Jelene Bogavac, Šabačkog pozorišta, na sceni Dorćol Platz.

Umetnički susreti u vidu tribina, diskusija će se prezentovati kroz četiri dijaloga i tematskih celina pod nazivom „Obećano pozorište“, „Pozorište i nećutanje“, „Pozorište i polifone prakse“, kao i „Polifonija u trajanju“, koja će se održati 4, oktobra, posle završetka BITEF-a.

Dvostruka Bitef Polifonija će se posebno baviti pitanjem otvorenosti pozorišta i pozorišnih grupa koji svoje predstave obogaćuju upravo takvim procesima i projektima.

Bonus video:

Otvaranje Bitefa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar