Isidora Žebeljan paviljon Perlaz Foto:Suzana Sudar/Nova.rs/Vesna Lalić

Muzički paviljon “Isidorina s(c)ena”, podignut u spomen velike srpske kompozitorke Isidore Žebeljan, svečano je otvoren u nedelju, 22. oktobra, u parku u Perlezu.

– Na putu ka uspravnoj zemlji, kako je to zapisao veliki Vasko Popa, uspravni i dostojanstveni, realizujemo ideju da ovde u parku bude scena velike umetnice Isidore Žebeljan, na kojoj će mladi umetnici ubuduće imati priliku da prikažu svoja kreativna dostignuća – istakao je arhitekta Zoran Stojačić, idejni tvorac projekta i prvi čovek Udruženja „Baštinar“ u Perlezu.

Foto: Suzana Sudar/Nova.rs

Razlog zašto je baš u ovom banatskom selu podignut spomen Isidori, jeste što su njeni preci potekli odatle, a to mesto je ujedno bilo i važna pozornica njenih doživljaja u detinjstvu, koje je posle realizovala kroz svoj opus i po čemu je bila prepoznatljiva.

U prisustvu velikog broja zvanica i znatiželjnika, svečanost se nastavila u Kulturnoj stanici Mlin Perlez, koja je proglašena za nacionalno blago zahvaljujući Udruženju „Baštinar“.

Čuveni Petar Žebeljan, Isidorin otac Foto: Suzana Sudar/Nova.rs

U programu su učestvovali sopran Aneta Ilić, harfistkinja Gorana Ćurgus, bariton Vasa Stajkić, pijanista Vuk Božilović, violinistkinja Miljana Popović Materni, akordeonista Aleksandar Stefanović, kompozitor i pijanista Veljko Nenadić i oboista Borislav Čičovački, Isidorin bračni saputnik, koji je osmislio muzički događaj na kojem su izvedena njena dela.

Pored Čičovačkog, o našoj slavnoj umetnici nadahnuto su govorili Zoran Stojačić, koji je sa njom drugovao od detinjstva, kao novinarka i književnica Mirjana Bobić Mojsilović, za čiju je kultnu predstavu “Suze su OK”, Isidora pisala muziku.

Mirjana Bobić Mojsilović Foto:Suzana Sudar

Za velikom i neponovljivom Isidorom Žebeljan (1967 -2020), i smeh i suze su uvek OK. Zato je ovaj Muzički paviljon i osmišljen u čast njenoj neprolaznoj slavi i senima.

Bonus video: Opera „Deca“ – MESS 2023, Sarajevo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar