Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Holivudski glumac Džesi Ajzenberg biće gost predstojećeg Sarajevo film festivala, na kojem će mu biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, saopštili su organizatori ove smotre.

Džesiju Ajzenbergu biće uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva trećeg festivalskog dana, 15. augusta i to uoči projekcije filma „Nakon što spasiš svet“ u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Ostvarenje „Nakon što spasiš svet“ je rediteljski prvenac popularnog glumca, koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sandensu, gde je dobio izvrsne kritike, da bi potom bio prikazan i na Kanskom festivalu. U ovom ostvarenju priča se plete oko Evelin, koju igra Džulijan Mur, žene koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji. Ali, nikako da se zbliži sa svojim sinom Zigijem, internet-zvezdom u usponu. Ovaj svojevrsni portret odnosa majke i sina koji su mnogo sličniji nego što se to čini Ajzenberg nije samo režirao, već je napisao i scenario.

Džesi Ajzenberg rođen je 5. oktobra 1983. godine u njujorškom Kvinsu, a studirao je liberalne umetnosti na Univerzitetu New School.

Proslavio se zahvaljujući ulozi u filmu Dejvida Finčera „Društvena mreža“ iz 2010. godine, u kojoj je igrao osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga, koja mu je donela nominacije za nagrade Zlatni globus i Oskar.

Ajzenbergova filmografija ispunjena je i naslovima, kao što su: „Zombilend“, „Betmen protiv Supermena“, „Kraj turneje“…

Uskoro će ga publika gledati u naslovnoj ulozi u limitiranoj seriji „Fleishman is in Trouble“.

Glumac je do sada napisao četiri drame, među kojima je i „The Spoils“, koja je uspešno izvođena na londonskom Vest endu. Potpisao je i komade „The Revisionist“ u kojem mu je partnerka Vanesa Redgrejv i „Asuncion“, a predstava „Happy Talk“, u kojoj su igrali Suzan Sarandon i Marin Ajereland, izvedena je 2019. godine u njujorškom teatru „Signature“.

Ajzenberg je čest saradnik magazina „Njujorker“, autor je zbirke priča „Bream Gives Me Hiccups“ i audioknjige „Nakon što spasiš svet“, koja je osvojila Nagradu za najbolje originalno delo na dodeli nagrada „Audie Awards“ 2021.

Zanimljivo je da se pojavio kao specijalni gost u našoj TV seriji „Žigosani u reketu“ u ulozi košarkaškog menadžera.

Pored Ajzenberga Počasnim Srcem Sarajeva biće ovenčani i Ruben Ostlund, čiji film „Trougao tuge“ otvara 28. Sarajevo film festival 12. avgusta, kultni američki sineasta Pol Šreder, i glumac Mads Mikelsen.

Bonus video: Marjanović – Sarajevo film festival postaje legendarna priča

ča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar