Paviljon Srbije u Veneciji Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC

Samostalna izložba Vladimira Nikolića "Hod sa vodom" biće otvorena u četvrtak 21. aprila, s početkom od 11.30 časova u Paviljonu Republike Srbije u okviru ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, saopštio je Muzej savremene umetnosti.

Nikolićevu izložbu na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji svečano će 21. aprila otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja.

Kustoskinja projekta koji predstavlja Srbiju na Bijenalu jeste Biljana Ćirić, dok je komesarka Maja Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti.

Pred publikom u Veneciji naći će se istraživanja Vladimira Nikolića kroz dva rada, „800m“ i „Dokument“, koji potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom, s tim što je u ovom slučaju u pitanju voda kao osnovni deo naših tela, ali i voda kao prostor povezivanja, ne razdvajanja.

I dok je tehnologija postala naš način povezivanja ali i razdvajanja tokom izolacije u poslednje dve godine, ubrzala je i uvećavanje razlike između privilegovanih i onih koji to nisu, onih čiji su pogledi na svet posredovani ekranom i onih čije oči ostaju neposredni optički instrument. Cilj Vladimira Nikolića jeste da ove poglede na svet izrazi na postavci u Veneciji.

Ta dva nova rada, koje umetnik predstavlja, donose dva dominantna formata slikarstva – vertikalni i horizontalni, kao i dva različita skupa odnosa. I dok je jedan pogled izdaleka, mentalno distanciran, u drugom je telo posmatrača postavljeno kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje…

Izložba „Hod sa vodom“ će trajati u Veneciji do 27. novembra.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar