Foto: Promo

Priprema za izložbu fotografija Vesne Pavlović "Emotivne mape" počeće sutra u 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju performansom masovnog rendanja zaleđenih pomorandži širom sveta, onlajn i oflajn. 

Tokom performansa razmenjivaće se stare fotografije za nove. One fotografije koje je umetnica Vesna Pavlović poklanjala prijateljima tokom devedesetih i ranih dvehiljaditih godina, sad već požutelih, možda iskrzanih od dugotrajnog čuvanja u rolni, oštećenih u selidbama. Ili one koje su, uprkos svemu, perfektno očuvane.

Fotografije su nastale tokom godina angažmana umetnice u antiratnim pokretima. Na njima su scene, kojim je zabeležena istorija, ali i prikazi koji govore o istoriji na drugačiji način, iz ugla ličnog sećanja.

Iz CKZD-a pozivaju publiku da na izložbu ponese svoje fotografije i učestvuje u razmeni.

Fotografije se skupljaju za izlaganje i predstavljanje na izložbi, a obavljene razmene biće zavedene kroz fotoregistraciju i dokumentovanje činova, odnosno više događaja koji predstavljaju delove izložbe „Emotivne mape“, čije su kustoskinje Jelena Vesić i Ana Miljanić.

I dok je fokus na fotografijima Vesne Pavlović, kao čvorištima njenih mreža političkih, umetničkih i urbanih prijateljstava, povod samog performansa kolektivnog rendanja pomorandži jeste promišljanje koncepta sećanja.

Međunarodni umetnički i akademski projekat „Emocionalne mape“ osmišljen je oko izložbe velikog formata fotografija Vesne Pavlović. Izložba, koja će biti otvorena 15. juna u CZKD-u, prikazuje radove Vesne Pavlović izvedene u Srbiji i Americi tokom devedesetih godina, a okupiće i druge umetnike i grupe, akademike kao i aktiviste.

Bonus video: Uroš Đurić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar