Mikelanđelo Pistoleto Foto:EPA-EFE/TINO ROMANO

Jedan od najvećih umetnika današnjice Mikelanđelo Pistoleto predstaviće svoja dela prvi put u impresivnoj karijeri u Beogradu. Izložba slavnog italijanskog umetnika pod nazivom "Preventivni mir" biće održana u Muzeju savremene umetnosti od 10. maja do 10. septembra, najavljeno je danas na susretu s medijima u Italijanskoj rezidenciji u Beogradu.

– Tokom godina napravio sam onoliko dela i dela, a ljudi koji nisu ni znali da tvore umetnost postali su deo moje igre… Faktor je to kreacije primenjen na igru života – svedoči velikan italijanske umetnosti Mikelanđelo Pistoleto u video klipu kojim se najavljuje postavka u Muzeju savremene umetnosti.

Foto: Promo/Muzej savremene umetnosti u Beogradu

Mikelanđelo Pistoleto, koji je rođen 1933. godine u gradu Bjela, jedan je od najistaknutijih predstavnika umetničkog pokreta Arte povera, što bi se u doslovnom prevodu okarakterisalo kao siromašna umetnost. Zašto siromašna? Pa dela pripadnika ovog pokreta ugavnom su prostorne umetničke instalacije sastavljene od „siromašnih“ elemenata i svakodnevnih materijala, kao što su zemlja, drvo, staklo, kamenje, novine…

Umetnošću se Pistoleto zarazio radeći kao tinejdžer u restauratorskoj radionici oca u Torinu, i već u petoj dekadi 20. veka počinje da slika figurativna dela i autoportrete, a prvu samostalnu izložbu imao je 1960. godine. Tad počinje i prve eksperimente, odnosno kombinovanje slikarstva s fotografijom, ali i da stvara prve skulpture. Usledili su i performansi, video radovi. Napravio je revoluciju kad je počeo da slika na ogledalima, povezujući slikarstvo sa promenljivom stvarnošću u kojoj se delo nalazi. Ti Pistoletovi radovi  su umetnička dela napravljena od ogledala ljudske veličine, na kojima je ili slikao figure ili štampao fotografske slike.

U rodnom gradu, u jednoj napuštenoj fabrici 1996. osnovao je i „umetnički grad“, koji je nazvao Cittadelarte – Fondazione Pistoletto, zamislivši ga kao centar i „laboratoriju“ za inovativne ideje i kreativne resurse.

Sjedinjenje umetnosti i svakodnevnog života, teme refleksije preovlađuju u radovima umetnika, poznatog po „Ogledalima“, „Trećem raju“, „Formuli kreacije“… Političko-društveni angažman je za njega oduvek bio neophodan:

– Moj rad je potpuno politički i kako sam stario tako se ta potreba za političnošću samo pojačavala. Čim pomislimo na još jednu osobu, pored sebe, na drugoga onda to dvojstvo istog časa formira neku vrstu društvene aktivnosti i samim tim nameće opštu odgovornost. A čim shvatimo tu zajedničku odgovornost, na određeni način iniciramo političku strategiju – istakao je Pistoleto u jednom intervjuu.

Mikelanđelo Pistoleto Foto:EPA-EFE/ANSA/MASSIMO PERCOSSI

Pistoleto je izlagao svuda u svetu, od Barselone, preko pariskog Luvra, do Filadelfije, pa na velikim međunarodnim izložbama, a u nekoliko navrata i na Venecijanskom bijenalu. Na Bijenalu u Veneciji je ovenčan i nagradom za životno delo, što je samo jedno od silnih velikih priznanja koje je dobijao svuda u svetu.

Poziv na buđenje i akciju

Predstojeće premijerno predstavljanje Mikelanđela Pistoleta u Beogradu ambasador Italije u Srbiji Luka Gori okarakterisao je na susretu s medijima kao izuzetno važan događaj.

– Radi se o ekskluzivnoj premijeri iz bar tri razloga. Prvi razlog je što konačno predstavljamo savremenu italijansku umetnost u Beogradu, s obzirom da je preovlađujuća slika Italije vezana uglavnom za umetnost renesanse i baroka. A kako bi se prikazali svi naši dometi bitna je i moderna umetnost – ocenio je italijanski ambasador.

Luka Gori Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Pistoleta je Gori nazvao jednim od najvećih živih italijanskih umetnika koji je značajan i na međunarodnom planu.

– Drugi razlog važnosti ove izložbe jeste što je Pistoleto umetnik koji, iako živi uronjen u svoj sopstveni svet, uvek tumači umetnički gest kao čin realnosti u kojoj svi živimo. Ovo je posebno važno danas, u ovom svetu, kada su dovedeni u pitanje mir i stabilnost. A treći razlog važnosti izložbe jeste što se ove, 2024. navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Srbije, 15 godina odnosa Rima i Beograda, i 100 godina od polaganja kamena temeljca za ambasadu Italije u Beogradu – istakao je Luka Gori, procenivši da će izložba „Preventivni mir“ imati ogroman uticaj.

Roberto Ćinkota Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Na to se nadovezao i direktor Italijanskog instituta Roberto Ćinkota, naglasivši da im je velika čast što su u mogućnosti da sarađuju na organizaciji Pistoletove postavke u Muzeju savremene umetnosti.

– Sećam se s kakvom sam slašću i radošću gledao svojevremeno remek-dela maestra Pistoleta na izložbi u Rimu. I kakva je sreća što ćemo sad ugostiti velikog Mikelanđela Pistoleta u Beogradu. Ova izložba nema samo veliki diplomatski i društveni značaj, već prevashodno umetnički zbog lepote dela koja će biti izložena u muzeju – ukazao je Ćinkota, najavivši da zajedničkim snagama rade i na knjizi „Formula kreacije“ koja će izaći tokom izložbe.

Marijana Kolarić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Direktorka Muzeja savremene umetnosti, ujedno i kustoskinja izložbe „Preventivni mir“ Marijana Kolarić otkrila je da su dugo radili na predstojećoj postavci čuvenog italijanskog umetnika:

– Kada smo svedoci ovakvih globalnih dešavanja, socio-ekonomske nejednakosti, netrpljivosti, onda je umetnost ta koja preuzima kompas društvenog razvoja. Ličnost umetnika tu zauzima posebno istaknuto mesto. Mikelanđelo Pistoleti je stupio na scenu u trenutku koji je neraskidivo povezan s društvenom promenom, i od tad do danas tera nas da vidimo dalje. Umetnost i danas koristi kao alatku za društvenu odgovornost i transformaciju. Ali, ova izložba će za publiku imati i diskurzivni i mistični doživljaj. Podstiče empatiju, razumevanje, preventivno delovanje. Celokupan umetnički rečnik Pistoleta doneće ova izložba, biće tu najnovije slike, instalacije, skulpture, video radovi… Biće reči i o „Trećem raju“, čiji je simbol osmislio Pistoleto. Za izložbu u Beogradu u Parku prijateljstva od žive ograde specijalno ćemo „izvesti“ Pistoletov „Treći raj“. Biće ovo još jedan umetnički događaj koji će publiku podstaći na razmišljanje. Jer, „Preventivni mir“ je poziv na buđenje, hitnu akciju, na negovanje različitosti. Ovo je veliki događaj i za muzej i umetnika – kazala je Marijana Kolarić, a iz rimskog udruženja modernih umetnosti „Sarancija“, s kojim Pistoleto sarađuje već 40 godina, poručili su da je „Preventivni mir“ izložba za ponos.

Suočavanje s realnošću praznine

Pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić objasnio je da je za našu zemlju izuzetno važno da 140 godina diplomatskih odnosa sa Italijom obeležimo i izložbom jednog tako velikog umetnika, kakav je Pistoleto.

Radovan Jokić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

– Arte povera je jedan od najvažnijih umetničkih pravaca, koji i danas pokazuje živost. Imali smo u dva navrata, 2005. i 2018. priliku da se u ovoj zemlji kroz izložbe upoznamo s tim pokretom i koliko su te šezdesete i sedamdesete, kad je nastao, bile značajne na umetničkom i političkom planu. A predstojeća izložba je za nas kao državu izuzetna privilegija. Pogotovo što Pistoleto ima 91 godinu i nama je jako bitno da će neko s tako bogatom karijerom biti naš gost i da će se naša publika konačno upoznati s ovim svetskim imenom. Izložba „Preventivni mir“ je svetski događaj – zaključio je Jokić.

Mikelanđelo Pistoleto Foto:EPA-EFE/ANSA/MASSIMO PERCOSSI

Pre četiri godine jedva je veliki umetnik ostao živ. Dobio je koronavirus i hitno bio smešten u bolnicu u Bjeli i kad se, na sreću oporavio, kazao je:

– Suočio sam se s realnošću praznine. Sa suštinskom prazninom gde nema niti duše niti ega…

A kad su ga jednom, posle tolike karijere, upitali šta bi još želeo da dostigne, i ima li zapravo toga, Mikelanđelo Pistoleto je ovako odgovorio:

– Uradio sam sve što sam mogao i ne mogu očekivati ništa više. Uspeo sam da napravim „formulu kreacije“, i ne mogu tražiti više. Sada samo treba da pazim da formula funkcioniše i da sam tek stigao na početnu poziciju!

Bonus video: Izložba Nadežde Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar