Vladan Vukosavljević i Gorčin Stojanović, Foto: Arhiva

"Preporučujemo dramaturgu i režiseru, koji je godinama bez nekog vrednijeg dela iza sebe da se bolje samoorganizuje u svojoj spoznaji stvarnosti i da potraži negde svoju odavno odbeglu stvaralačku muzu. A iz svega iznetog, nije teško zaključiti da je gospodin Stojanović iako i tu vrlo loše, bolje upoznat sa fudbalskim nego sa kulturnim prilikama pa je bolje da se fudbala i drži u svojim promišljanjima, tu će možda ipak ređe biti u ofsajdu", poručilo je Ministarstvo kulture i informisanja reditelju Gorčinu Stojanoviću, reagujući na njegova zapažanja izneta u intervjuu portalu Nova.rs

Gorčin Stojanović je u intervjuu portalu Nova.rs, govoreći o situaciji u kojoj su se našla pozorišta i glumci usled pandemije koronavirusa, upitao je: „Čemu građanima služi država, ako ona nije u stanju da obezbedi valjanu upravu u kriznim trenucima u zdravstvu, prosveti i kulturi?

– Ovo potonje najmanje košta i nekoliko miliona evra, ovih koji se arče na udovoljavanje stranim investitorima ili se bacaju na esetetski ništavne spomenike, spasilo bi srpsku kulturu. Onako kako su u srednjem veku manastiri, uprkos svemu – ratovima, pogromima, pustošenjima, sačuvali kulturnu esenciju naroda, koji, tada, još nije bio nacija, dakako. Čini mi se da ne razumevamo razmere ovog svetskog događaja i da nismo u stanju razumeti kako svetosavsko-dositejevsko-vukovsko-njegoševsko-sterijanski “krizni menadžment” jest jedino što može sačuvati nasleđe. A bez nasleđa, uči nas veliki pesnik moderne, Eliot, dakako, nema mogućnosti očuvanja, a kamoli, nastavka duhovnog razvoja – tradiciju se ne nasleđuje, nju se stiče upornim radom. Ukratko, kad bi Srbija imala, kao što nema, ministarstvo kulture, ono bi sad moralo biti u prvim borbenim redovima. Ovako, osuđeni smo, kao i u slučaju raspada poverenja u krizni štab i državne institucije, na samoorganizaciju. Pa ko preživi, pričaće – istakao je Stojanović.

Ministarstvo kulture u svom pisanom reagovanju na izjavu Gorčina Stojanovića, navodi da „upravljati znači biti svestan činjenica, sačuvati i unaprediti oblast za koju ste zaista nadležni“.

„Kada neko, kao što je to činilo Ministarstvo kulture i informisanja tokom pandemije korona virusa sačuva konkurse i završi ih brzo i transparentno, obezbedi zajedno sa Vladom Srbije pomoć samostalnim umetnicima, uloži napore u digitalizaciju kulturnih sadržaja kako bi kultura i umetnost bili dostupni široj publici, uvede novu kategoriju konkursa odnosno omogući nesmetano funkcionisanje ustanova kulture, sve to, izgleda, za Gorčina Stojanovića nije upravljanje. Možda on zna neko drugo značenje reči upravljanje, koje nama izmiče“, naglašavaju u Ministarstvu.

U pravnoj državi, dodaju, „postoji pravni okvir koji se mora poštovati i svi državni organi, uključujući Ministarstvo kulture i informisanja, daju svoj maksimum unutar tog okvira“.

„Olako izrečene i pakosne reči ‘kritike’, koje zanemaruju pravni okvir i činjenično stanje često su uvod u svojevoljna tumačenja. Odatle do izgovaranja konfabulacija samo je jedan korak. Preporučujemo dramaturgu i režiseru, koji je godinama bez nekog vrednijeg dela iza sebe da se bolje samoorganizuje u svojoj spoznaji stvarnosti i da potraži negde svoju odavno odbeglu stvaralačku muzu. A iz svega iznetog, nije teško zaključiti da je gospodin Stojanović iako i tu vrlo loše, bolje upoznat sa fudbalskim nego sa kulturnim prilikama pa je bolje da se fudbala i drži u svojim promišljanjima, tu će možda ipak ređe biti u ofsajdu. Ukratko, da Stojanović išta zna o kulturi i njenim fenomenima, ne bi sa onakvom nezrelom pretencioznošću praznoslovio i brukao se pred javnošću“, ističu u Ministarstvu kulture.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare