Retrospektivna izložba Goranke Matić od 24. marta

Kultura 16. mar. 202115:18
Podeli:
Goranka Matic kao Ira Fasbinder, 1978.. Foto: Goranka Matić

Retrospektivna izložba fotografija Goranke Matić “Iskustvo u gužvi” biće otvorena 24. marta u Muzeju savremene umetnosti Beograd (MSUB), saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Goranka Matić svojevrsna je hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni ove zemlje, čiji se opus, prezentovan ovako u celini, može nezavisno od autorstva tretirati i kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih pa do početka dvehiljaditih godina.
Izložba Iskustvo u gužvi posredno teži da ukaže i na dinamične i mnogostruke pozicije i uloge medija fotografije, navode u MSUB.

Goranka Matic, Portreti sa prijateljicama, 1987.. Foto: Goranka Matić

Rođena je 1949. godine u Mariboru (Slovenija). Završila je studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1971. godine bila je stalni saradnik Studentskog kulturnog centra kao jedna od urednica likovnog programa i kustos galerije „Srećna nova umetnost“. Od 1978. do 1980. vodila je „Galeriju 45“ na Novom Beogradu. Fotografijom se aktivno bavi od 1980. godine. Profesionalnu karijeru započela je u časopisu „Džuboks“, zatim „Startu“, „Svijetu“. Njene fotografije izlazile su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije („Duga“, „Politika“, „Omladinske novine“, „Beorama“, „Ritam“, „Liberation“, „Polet“, „(New)Moment“, „Delo“).

Goranka Matic, Sastanak muzicara u galeriji SKC,1981. Foto: Goranka Matić

Bila je urednica fotografije u nedeljniku „Vreme“ (1990-2006), u dnevnom listu „Politika“ (2006-2010) i na Radio-televiziji Srbije (2011 – 2015).

Tokom osamdesetih godina, najznačajniji je njen rad u oblasti rok fotografije, naročito u okviru neformalnog pokreta nazvanog Novi talas. Tada nastaju neki od kultnih omota ploča vodećih muzičara tog perioda (Idoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević i dr). Pored toga, njen fotografski opus sadrži i portrete umetnika, pisaca, reditelja, glumaca (ljudi sa umetničke i kulturne scene), ali i političara, snimljenih za izborne i razne druge vrste kampanja. Autorka je brojnih fotografija sa društveno – političkim temama nastalih tokom turbulentnih devedesetih.

Goranka Matic, grupa „U Škripcu“, ručno bojena fotografija. 1983.. Foto: Goranka Matić

Predavala je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (foto – žurnalizam i dokumentarna fotografija).
Prva je žena fotograf član foto-sekcije ULUPUDS-a.

Tokom svoje umetničke karijere učestvovala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Dobitnica je brojnihh priznanja: Nagrada na 39. Oktobarskom salonu, Nagrada Osvajanje slobode, priznanje Fondacije Maja Maršićević -Tasić. Nagrada “Politike”, iz Fonda Vladislav Ribnikar (za najuspeliju izložbu 2003., Tiho teče Sutjeska). Godišnja nagrada ULUPUDS-a. Nagrada Udruženja novinara Srbije za životno delo. Nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Kako je saopšteno iz MSUB zbog epidemioloških mera neće biti zvaničnog otvaranja, ali će posetioci moći da pogledaju izložbu od 12 do 20 časova. Istovremeno u Muzeju može boraviti najviše 50 posetilaca.  Ulaz je besplatan uz obavezno nošenje maski.

Komentari

Vaš komentar