Agon i melanholija Gorana Raičević
Agon i melanholija Gorana Raičević Foto:Promo

Knjiga Gorane Raičević "Agon i Melanholija - život i delo Miloša Crnjanskog", u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Nikola Milošević", koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

Saopštavajući svoju odluku, žiri u sastavu prof. dr Zoran Paunović (predsednik), prof. dr Bogdan Lubardić i prof. dr Zoran Dimić, naglasio je da je u pitanju „monolitna studija koja na celovit i upečatljiv način osvetljava život i delo jednog od naših najvećih pisaca. Čvrsto teorijsko uporište i jasno uspostavljen kontekst Crnjaskovog stvalaštva polazišta su za kritički kompetentno promišljanje književnog opusa Miloša Crnjanskog i uzbudljivu priču o njegovom životu“.

Javna sednica žirija Foto:Promo

Gorana Raičević je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde, na Odseku za srpsku književnost, predaje Književnost srpske moderne, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije. Obimna monografska studija „Agon i melanholija: Život i delo Miloše Crnjanskog“ predstavlja krunu njenog rada i rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja mnoštva studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je Crnjanski živeo i stvarao i to na temelju arhivskih izvora, prepiske, kao i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe.

Osim knige Gorane Raičević žiri je u najuži izbor za ovogodišnju nagradu uvrstio je i naslove „Enciklopedizam i teorija romana“ Predraga Petrovića, u izdanju Čigoja štampe i „Empedokle – o ustrojstvu sveta i ljudskoj sudbini“ Sandre Šćepanović, u izdanju Akademske knjige.

Odluka o dobitniku nagrade „Nikola Milošević“ doneta je na javnom zasedanju žirija u studiju Radio Beograda 2, koje je ovaj program prenosio uživo.

Gorana Raičević je dvadeseti laureat nagrade „Nikola Milošević“. Priznanje će joj biti uručeno u sredu, 9. februara u Klubu Radio-televizije Srbije, na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 obeležiti 64 godine postojanja.

Bonus video: Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar