Vladimir Pištalo i Goran Petrović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pisac i akademik Goran Petrović dobitnik je nagrade "Vladan Desnica" za roman "Ikonostas", objavio je predsednik žirija Dušan Kovačević, danas na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Književnik i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo uručio je nagradu ovogodišnjem laureatu.

– Uvaženi skupe, pre nego što vam kažem hvala, ja bih pročitao jednu vrstu putopisa pod nazivom „Gore i dole“ – počeo je svoj govor Goran Petrović, i pročitao prisutnima svoj neobičan tekst koji se bavi potragom za knjigom „Proljeća Ivana Galeba“ Vladana Desnica u kućnoj biblioteci, a u svojoj suštini je posveta srpskoj književnosti.

Goran Petrović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U užem izboru za nagradu su se našla dva Petrovićeva romana „Papir“ i „Ikonostas“(Laguna), kao i „Lakonogi dan“ (Arhipelag) Jelene Lengold, „Koljka i Sašenjka“ (Arhipelag) Uglješe Šajtinca i „Kad đavoli polete“ (Laguna) Vladimira Kecmanovića.

„Vladan Desnica“ je jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima. U žiriju je devet pisaca, predsednik je Dušan Kovačević, a članovi Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, LJubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Predsednik žirija nagrade „Vladan Desnica“ akademik Duško Kovačević, rekao je da je ove, kao i prošle godine, žiriju pristiglo pregršt zanimljivih knjiga, starijih i mladih pisaca.

– Međutim, ovoga puta smo imali neobičan događaj, jedan pisac je u najužoj konkurenciji bio suparnik samom sebi. Ne znam da li se to još nekad negde dogodilo, Goran Petrović je bio velika konkurencija Goranu Petroviću, da bi na kraju pobedio Goran Petrović koji je napisao roman „Ikonostas“. Dobio je više glasova od pisca romana „Papir“ – u svom stilu je rekao Kovačević.

Dušan Kovačević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Upravnik Narodne bilblioteke Srbije Vladimir Pištalo rekao je da je „Vladan Desnica“ nagrada kojoj se najviše veruje, zato što se ne može lažirati.

– Veoma mi je drago dragi Gorane, da si ti dobitnik ove godine. Ako se sećaš kada smo ovaj prostor ponovo otvarali, ti si bio jedan od prvih ljudi koji su ovde čitali. Svi smo mi malo uzbuđeni na ovom mestu, zato što je ovo posebno mesto. I mi se uvek zaklinjemo da ćemo obnoviti ovu biblioteku kao memorijalni centar i da ćemo konačno posle 80 godina ovu rupu pretvoriti u kulturnu instituciju – poručio je Pištalo.

Vladimir Pištalo Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Goran Petrović je dobitnik više književnih priznanja, a njegovi romani i zbirke priča objavljeni su u preko sto trideset izdanja, od čega šezdeset izdanja u prevodu na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, holandski, arapski i persijski jezik. Dvadesetak njegovih priča je zastupljeno u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu.

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca dobio je za roman „Ikonostas“ i nagradu grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“, a isti naslov ovenčan je i Nagradom Vukove zadužbine iz Beograda za umetnost, i nagradom „Beskrajni plavi krug“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Roman „Ikonostas“ je nova priča, novi „tok“ u Romanu delti Gorana Petrovića, koji čini i „Papir“, univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do dana koje smatramo našim“, piše izdavačka kuća „Laguna“.

Goran Petrović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nagrada „Vladan Desnica“ ustanovljena je u Narodnoj biblioteci Srbije 2022. godine, kada je i dodeljena prvi put za najbolji roman iz 2021. godine Dejanu Aleksiću, za roman „Petlja“, u izdanju Lagune.

Nagradu čini i novčani deo u vrednosti od 12.000 evra.

Podsećamo, Vladan Desnica (Zadar, 1905 – Zagreb,1967) bio je srpski i jugoslovenski književnik, sa najpoznatijim delom, romanom “Proljeća Ivana Galeba” (1957), koji je pisao punih 25 godina.

Bonus video: Dejan Aleksić, pisac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar