Foto:promo

Drezden Frankfurt kompanija igre, čiji su nastupi bili planirani za 24. i 25. septembar u okviru Beogradskog festivala igre, odložila je dolazak u Beograd zbog alarmantnog rasta broja novozaraženih koronavirusom i vraćanja Srbije na crvenu listu, saznaje Nova.rs.

Novi datumi za nastup Godanijeve trupe su 4. i 5. decembar i to u Operi Madlenijanum. Nastup trupe koju predvodi koreograf Jakopo Godani, originalno planiran za april 2020. u Sava centru pomeren je, tako, po peti put.

Prvo izvođenje predstave „Alter ego“, 4. decembra, rezervisano je za publiku koja je karte kupila još 2019. i 2020, a ulaznice kupljene tokom 2021. važe za predstavu 5. decembra.

Organizatori Beogradskog festivala igre i čelnici renomirane državne baletske trupe sa sedištem u Drezdenu i Frankfurtu, smatraju da je odlaganje jedino ispravno i ujedno najodgovornije rešenje koje mogu zajednički da ponude publici, poštujući svakog gledaoca, a posebno Beograđane i ljubitelje umetničke igre koji gotovo dve godine čuvaju svoje karte za nastup ovog ansambla. Takođe, podsećaju da je strah igrača i publike neminovan u uslovima u kojima se broj novozaraženih svakodnevno alarmantno povećava.

– Beograd je jedna od najdražih stanica u mojoj profesionalnoj karijeri – reči su Godanija, koga za Srbiju vezuje nekoliko izuzetnih nastupa njegove trupe u Sava centru i Srpskom narodnom pozorištu, kao i učešće u kreiranju ceremonije ponovnog otvaranja beogradskog Muzeja savremene umetnosti 2017. godine.

Foto:promo

Takođe, prošle jeseni Godani je dobio Nagradu „Jovan Ćirilov – za korak dalje“.

– Drezden Frankfurt kompanija igre nije usamljena u brojnim pokušajima da uprkos virusu, upozorenjima i protokolima, stigne pred našu publiku. Rekorder je svakako i trupa Bodytraffic iz Los Anđelesa koji ćemo u Novom Sadu i Beogradu konačno videti 25. i 26. septembra. Ne želimo da otkazujemo nastupe važnih umetnika i trupa, iako to neki međunarodni festivali sa lakoćom čine. Drezden Frankfurt kompanija igre je velika trupa i važan pozorišni događaj. Mislim da na to nemamo prava, jer od naše upornosti zavisi podrška sponzora i prisustvo publike. Ovo je komplikovano vreme za teatar, u kome organizacija internacionalnih pozorišnih festivala prerasta u posebnu akrobatsku veštinu. Ne odustajemo od od spektakla koji smo obećali – kaže Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Aja Jung Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nastavak Beogradskog festivala igre biće u znaku nastupa losanđeleske trupe BodyTraffic 25. septembra u Srpskom narodnom pozorištu i dan kasnije u Operi Madlenianum, dok će 1. oktobra u SNP-u gostovati kompanija Akrama Kana. Za 7. oktobar u Madlenianumu zakazan je nastup grupe Senjor Serana iz Barselone, dok će 12. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu nastupiti TanzMainz iz Majnca.

Kada mu je prošle jeseni uručena nagrada koja nosi ime Ćirilova, Godani je u razgovoru za naš portal istakao kako će se svet promeniti, dodavši:

Jakop Godani u Beogradu Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– I to nije nikakva tajna. Glavni problem je taj što civilizacija postaje sve pasivnija, poslednjih 30-40 godina postoje neke važne stvari koje bi valjalo promeniti, a treba početi od novih generacija. Zato sam veoma zahtevan prema mladim igračima, verujem da to možemo kroz naš proces rada. Ne bih da zvučim pretenciozno, ali radimo na prilično naučni način, metodološki nam je sistem rada zasnovan na nauci. Analiziramo sve i onda nastojimo da razvijemo poboljšanu verziju samih sebe. Nešto kao veštačka inteligencija, kada se analiziraju informacije i postavljaju na bolji način.

Bonus video:

Otvaranje Bitefa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar