Nikola Graovac Foto: Promo/Galerija Matice Srpske

Dokumentarni film o slikaru Nikoli Graovcu biće emitovan večeras od 21 sat u Galeriji Matice Srpske kao jedan od pratećih programa izložbe "Poklon zbirka Graovac: Radmila i Nikola", saopšteno je iz ove institucije.

Film u režiji Tanje Živanović Fero i po scenariju Nade Ristić donosi priču o Nikoli Graovcu, koju sam umetnik kazuje u prvom licu i govori o svom životnom putu i stvaralaštvu.

Kao ostvareni i zreli slikar pruža zanimljive crtice iz života pre nego što je počeo da se bavi slikarstvom, ali predstavlja i lični pogled na stvaranje umetnosti. Poseban segment pripovedanja posvećuje svom učitelju Jovanu Bijeliću, poznatom slikaru modernizma, koji je duboko uticao na njegov rad.

Kroz film je prikazan i ambijent Graovčevog ateljea, kao i brojna dela nastala u ranijim fazama stvaralaštva ovog značajnog umetnika.

Izložba „Poklon zbirka Graovac: Radmila i Nikola“, čiji je autor Mirjana Brmbota predstavlja posetiocima 22 Nikoline slike i Radmilino 21 vajarsko delo, a trajaće do 16. avgusta u Galeriji Matice srpske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar