Foto: Wikipedia, Vladislav Mitić

“On je bio visoki funkcioner, uz to lijep, zrele, izrazito muške i snažne ljepote, a iznad svega - pratila ga je legenda i slava ratnog komandanta, što je oduvijek opijalo igrivu i živahnu maštu žena, pa i budilo zavist zbog promašene sreće. A sem toga se on, budući mu je čitava mladost protekla u ratovima i tamnicama, čim se najzad dočepao makar i prividnog mirnodopskog života, poširoko zabavljao ne toliko olako koliko željno, uprkos svim partijskim i drugim ograničenjima i za to vezanim unutarnjim grižnjama…”

Pred “golim sečivom mržnje i prezira” našla se glumica i 17 godina mlađi general: Milena Vrsjakov i Peko Dapčević. O lažljivim razlozima idealizovane sredine piše Milovan Đilas u “Anatomiji jednog morala“. 

Peko Dapčević Foto:wikipedija

Kako je “kod toliko dobrih starih drugarica” pronašao baš glumicu, a ne “neku ženu starinskog kova” propitivala se javnost.

Oprostili bi oni generalu sve zbog “minulog rada” ali kako primiti “uljeza” u visoki oficirski i partijski serkl.

Svi na more

Upoznali su se tokom leta 1952., dok je Peko letovao u Dubrovniku, gde je Milena snimala film „Svi na more“. Par se ubrzo venčao, a kum im je bio Milovan Đilas, koga  su uveliko spremali za, ne samo, politički rashod.

Milena Dapčević Foto:printscreen

Karijeru Milene Dapčević, obeležila je naslovna uloga u filmu „Anikina vremena“ ( 1954.)  potom i prepoznatljivi filmovi pedesetih:” “Pesma s Kumbare“, “Gospođa ministarka”…

U njenom prvom filmu “Bakonja fra Brne” (1951.) igra i Mira Stupica. Dve decenije kasnije udaje se takođe za narodnog heroja Cvijetina Mijatovića Maja. Njen prvi muž Milivoje Mavid Popović igra kod drugog Maja – Karla, u brojnim filmskim koprodukcijama dela tog pisca. Naša velika glumica zatvara životni krug na Čuburi, u Mačvanskoj ulici, u kojoj je indijanski poglavica iz plemana Apača imao kuću. 

Mavid je bio izuzetno zanimljiv sagovornik. Poznavao sam njegovu drugu ženu, Draganu Vlahović, kasniju urednicu časopisa “Nada”, čiji drugi muž stiže iz konkurentske, “Politikine” kuće. Bio je to Joža Vlahović, vrsni reporter potom osnivač i prvi urednik zagrebačkog nedeljnika “Danas”.

Pored raznih filmskih, pozorišnih i drugih iskustava Mavid mi je spomenuo da je jednom prilikom do njega došla Mira Stupica tražeći savet. Na stolu popularne Kike Bibić, našle su se, skoro u isto vreme dve bračne ponude.

Mavid Popović u filmu Zlato Apača Foto: Vikipedija

“Koju od te dve da izaberem” – pitala  je Mavida. Jedna je bila Cvijetinova a druga nobelovca Ive Adrića. “Predložio sam je da to ipak bude Cvijetin jer su Andrića pritisle godine a imao je i problem sa zdravljem” – objasnio je Mavid. 

Treće „da“

Da li je Mira Stupica prihvatila savet bivšeg muža ili ne tek 1973.  treći put DA izgovorila budućem predsedniku Predsedništva SFRJ Cvijetinu Mijatoviću.

Foto:Vladislav Mitić

Majova prva supruga bila je takođe glumica: Sibina Bogunović Mijatović. Diplomirala je 1956. u klasi profesora Joze Laurenčića. Igrala je u manjem broju filmova. Od “Malih stvari” do “Konjuh planinom”, “Mosta”, “Bitke na Neretvi”. Sibina Mijatović poginula je u saobraćajnoj nesreći, iste godine kada je preminuo Bojan Stupica.

Iako je politička scena neszrazmerno šira od pozorišne Mira Stupica nije putovala sa suprugom prilikom njegovih zvaničnih poseta čime je jasno dala do znanja da joj ta scena nije važnija od pozorišne.  Ali  avgusta 1976. Tito je izričito zahtevao da na Samit nesvrstanih u Šri Lanku krenu sve žene, kao pratilje svojih muževa. Miri se činilo kao da se “rukovala  sa pola čovečanstva” . 

Vera Šegan, Mira Stupica, Mira Trailović – snimanje drame u Radio Beogradu,(1950) Foto:Stevan Kragujević

 “S ogromnom radoznalošću sam, dugim putem od aerodroma do centra Kolomba, razgledala okolinu, a kada su me docnije pitali kakva je prestonica Šri Lanke, rekla sam: „Kao ogroman Šabac na moru.“  Zgrade su bile niske, skromne, sem poneke novosagrađene. Proveli smo tamo oko nedelju dana, pa sam upoznala lepote te čudesne zemlje. I dok su muškarci mudrovali o politici, mi žene smo se šetale, kupovale divan pamučni batik i poludrago kamenje po prihvatljivim cenama.” – sećala se tih dana Mira Stupica

Vest da je preminuo Cvijetin Mijatović RTS nije prenela. Mira Stupica je bila ogorčena. 

“Gospodin Vučelić je u to vreme vladao Televizijom. Kad umre televizijski kabloman, oda se pošta dobrom radniku i njegova fotografija stoji pred nama, ali ilegalac, robijaš, ratnik, komesar, narodni heroj i bivši predsednik za njih nije bila vest ni koliko meteorološki izveštaj: „Danas će padati kiša.“ Ne može se nigde na svetu dogoditi da se smrt bivšeg predsednika, voleli ga ili ne, ne objavi. Gospodin Vučelić je uvek umešan i u svemu uspešan čovek, pa mu je i to uspelo” – rezignirano je komentarisala Mira Stupica. U jednom TV intervjuu prozvanog direktora RTS–a pitao sam: Ako se veruje da mačka ima devet života koliko ih ima Milorad Vučelić. Zbunio se – ili je brojao.

Mirko Tepavac 1970 Foto :Rob Mieremet Dutch National Archives/wikipedija

Ne znam koje bi kviz pitanje bilo teže: Da li je suprug Renate Ulmanski bio političar Mirko Tepavac ili Da li je Renata Ulmanski prevela sa nemačkog jezika dela Tomasa Bernharda? Odgovor je DA. Mirko Tepavac, nekadašnji direktor “Politike”, kasnije i ministar inostranih poslova velike Jugoslavije, nestao u čistki srpskih liberala, jeste bio muž  Renate Ulmanski. Ova poznata glumica prevela je Tomasa Bernharda i još dvadesetak drama sa nemačkog na srpski jezik.

Nepoznato mi je da li je njena biografija prosejavana na nekom važnom mestu tek njen otac je bio predratni ministar a majka Erika Austrijanka, deda Sava − austrougarski general… Otac Milan Ulmanski bio je doktor prava i ministar šuma i rudnika u Vladi Nikole Uzunovića – inače dede nedavno preminulog glumca Tanasija Uzunovića. Teško da je to mogla biti preporuka da Renata Ulmanski dobije Zlatnu arenu i odigra više od 2.000 predstava.

Renata Ulmanski Foto:E-Stock_milos_rafailovic

Dragiša Gile Đurić, nekadašnji direktor “Avale filma” odlično je poznavao Mirka Tepavca Belog. koji je kao ministar inostranih poslova službovao upravo u onoj kancelariji u kojoj je sedeo njegov tast, otac Renate Ulmanski. 

“Ja sam žena ministra, ja nisam bilo ko – rekla je majka Renati. Ćerka je uzvratila: Pa i ja sam žena ministra. Ti si žena ministra u vladi gde ih ima trideset a moj muž je bio jedan od osam ministara Kraljevine. Nekada nije mogao bilo ko da dođe za ministra kao danas – svedočio je Dragiša Đurić o ovom razgovoru majke i ćerke Ulmanski. 

Ako si Srbin i muško ubij ga

Gile je bio gradski “budža”, od predsednika  opštine Čukarica do direktora Parking servisa i Aerodroma “Begrad”. Njegova žena, ne i jedina, bila je takođe glumica Milanka Udovički. Iako se u filmu Joce Živanovića “Te noći” (1958) pojavljuje prvi put u 15-om minutu, ponela je glavnu ulogu. Milanka je bila je prva Srpkinja, dizajnerka  koja se našla na naslovnoj strani “Voga”, nije se češljala, pušila je lulu i doktorirala na Sorboni.

Ženio se Gile Đurić više puta kao i njegov veliki prijatelj glumac Ljuba Tadić. Toliko su dobri bili da su oženili istom ženom, poznatom balerinom. Prvo Ljuba, zatim Gile. “Beograd je mislio da je ona njega ostavila zbog mene a nije uopšte bilo tako – ispričao je Đurić Petru Laziću (“Nema malih uloga”). Ljuba se požalio Krcunu a on ga je pitao: Imaš li pištolj? Nemam, šta će mi – odgovorio je Ljuba. Krcun izvuče pištolj i da mu: Ako si Srbin i muško ubij ga! Ljuba se na taj Krcunov štos samo nasmejao”. 

Olivera Katarina Foto: Printscreen/YouTube/Musicchannel Channelmusic

Olivera Katarina je ostala zapamćena i kao „jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali”. Nije bio jedini. Pred fatalnom crnkom YU filma klečali su mnogi. Od “Skupljača perja” do “Goje”, Kana i pariske “Olimpije” u kojoj  je  održala je 72 uzastopna koncerta. Udala se za Miladina Šakića, potpredsednika Skupštine grada, dok je gradonačelnik Beograda bio Branko Pešić. 

Bonus video: Najzgodnije mlade glumice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar