Slobodna zona, filmski festival, Žene zaista plaču
Foto: Promo

Glumačke zvezde, uzbudljive priče, intima, politika, kanski laureati, dobitnici Oskara - sve to je na "meniju" predstojeće Slobodne zone.

Ovogodišnji takmičarski program Filmskog festivala Slobodna zona, koji će biti održan od 4. do 9. novembra, publici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali i na platformi KinoKauch, nudi na desetine angažovanih dokumentarnih i igranih filmova. Festival otvara ostvarenje „Drumski trkač: Entoni Bordejn„.

U takmičarskom programu festivala ove godine biće veoma žestoka konkurencija, pa će tako u Međunarodnoj selekciji po izboru Branke Pavlović, pored „Najlepšeg dečaka na svetu“ i „Najgore osobe na svetu“, biti predstavljeno i ostvaranje „Alef“ rediteljke Ive Radivojević, koje tragom Borhesove književne magije kreira pravi film-esej. 

U filmu „Balada o beloj kravi“ rediteljski dvojac Marjam Mogadam i Behtaš Senaiha uvlače gledaoce u dramu punu krivice, tugovanja i borbe, jer se život glavne junakinje preokreće kada sazna da njen muž nije kriv za zločin zbog kojeg je pogubljen. Tada započinje tihu bitku protiv bezobzirnog sistema zarad sebe i svoje kćeri.

Dokumentarnim filmom „Šper ide u Holivud“ predstaviće se izraelska rediteljka Vanesa  Lapa. Nadimak Hitlerovom arhitekti Albertu Šperu bilo je „dobri nacista“, a tema dokumentarca jeste kako je čovek, jedan od petorice najviših zvaničnika nacističke vlasti koji je odlučivao o životima 12 miliona robova, uspeo da ga dobije. 

Program „Horizonti Balkana“, u selekciji Ivana Bakrača, donosi najinteresantnije angažovane filmove iz regiona. Pored „Murine“, koji je na Kanskom festivalu osvojo Zlatnu kameru, predstavlja se i bugarsko ostvarenje „Žene zaista plaču“ u kojem glavnu ulogu igra Marija Bakalova, glumica koja je bila nominovana za Oskara za sporednu žensku ulogu u „Boratu“. Ovaj film Vesele Kazakove i Mine Mileve je ženska potraga za empatijom i iskonskim razumevanjem…

Tu je i film „Slobodnim stilom za Montenegro“, auntentična priča albanskog plivača Tonina Đinija koji je, bežeći iz ubilačkog režima Envera Hodže, plivao Jadranom sve do Jugoslavije, kao iMi nismo pokrenuli vatru“ koji potpisuje Senka Domanović, o starim poznanicima koji nakon slučajnog susreta provode vikend zajedno.

O najboljem filmu u Međunarodnoj selekciji odlučivaće Nebojša Slijepčević (hrvatski režiser, osvajač Srca Sarajeva na Sarajevskom filmskom festivalu, dva puta nagrađivani na ZagrebDox-u, bio u užem izbor za Evropsku filmsku nagradu sa filmom Srbenka), Miroljub Stojanović (urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije), kao i Jurica Pavičić (hrvatski romanopisac, scenarista, pisac kratkih priča i novinar), a u programu Horizonti Balkana Hana Selimović (pozorišna, filmska i televizijska glumica iz Beograda), Dušan Kasalica (crnogorski režiser, član Evropske filmske akademije) i Aliriza Arenliu (bivši direktor Dokufesta iz Prizrena, profesor na Univerzitetu u Prištini). 

Osim bogatog filmskog programa, publiku Slobodne zone očekuju i brojna prateća dešavanja, pa će tako 8. novembra u 18. sati u knjižari Delfi SKC biti održana i promocija knjige Jurice Pavičića „Žena s drugog kata“, u okviruKompasa“ istoga dana u DKC-u gost će biti Nebojša Slijepčević, režiser serijala „Kolaži o laži“, a ovaj debatni program, koji uređuje Ivan Milenković prvi put ove godine imaće i svoje novosadsko izdanje u Kulturnom centru Novog Sada.

Bonus video:

Orson Vels, gospodario scenom, dominirao filmom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar