Foto:therubbersoulproject.com

Multimedijalni projekat Rastka Ćirića i Gorana Skrobonje "The Rubber Soul Project Collection", koji se sastoji od dvostrukog albuma sa filmom i dve knjige, osvojio je Zlatnu medalju na velikom svetskom konkursu "Global Music Award".

Od velikog broja prijavljenih projekata žiri internacionalnog konkursa „Global Music Awards“ odabrao je devet za Zlatnu medalju. I „The Rubber Soul Project“ je ispao prvi dobivši priznanje sa oznakom „Best of Show“, kojom se nagrađuju koncept, kreativnost i originalnost projekta.

Još jedan učesnik „The Rubber Soul Projekta“ Nebojša Ignjatović na ovom konkursu osvojio je bronzanu medalju. Nagrađen je za muziku za najnoviji animirani film Rastka Ćirića „Svetlosti i senke“ („Lights and Shadows“).

Album „The Rubber Soul Project“ nastao je 1995. godine, na tridesetogodišnjicu od izdavanja čuvenog albuma „Bitlsa“ – „Rubber Soul“ i sadrži 15 pesama posvećenih slavnom liverpulskom bendu. Bio je zamišljen kao kreativna rekonstrukcija nepostojećih pesama „Bitlsa“, izmaštanih na osnovu neobjavljenih naslova.

Tandem Goran Skrobonja (stihovi) i Rastko Ćirić (muzika), potpisali su sve pesme, a za produkciju i aranžmane bili su zaslužni profesor kontrabasa Nebojša Ignjatović i Bajagin „instruktor“ Miroslav Cvetković.

A 20 godina kasnije, Igor Kordej je producirao drugi album sa 17 pesama, koji je izveden uz pomoć podmlađene ekipe – Damjana Dašića i Marka Ćalića iz grupe „The BestBeat“. Pored albuma, ova luksuzno opremljena kolekcija sadržala je i DVD sa dugometražnim dokumentarcem Dinka Tucakovića, novelu „Gumena duša“ Gorana Skrobonje i knjigu „RSP Putovanje“ istog autora.

Na 32 numere sa dva albuma učestvovalo je oko 40 muzičara.

„Global Music Awards“, sa sedištem u Kaliforniji, je veliki međunarodni konkurs za podršku nezavisnoj svetskoj muzičkoj sceni. Postoji devet Zlatnih medalja, od kojih je jedna „Best of Show“, a tu su i Srebrne i Bronzane medalje, kao i specijalna priznanja, poput Nagrade za životno delo.