Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nemamo nikakav materijalni interes u ovom procesu, već pomažemo da se sačuva najstarija beogradska knjižara i spasu zaposleni koji su godinama na minimalnim i neredovnim primanjima, ističu u “Službenom glasniku”, govoreći o sporazumu o poslovno-tehničkoj saradnji sa “Prosvetom” i odgovarajući na sumnje dela doskora zaposlenih u tom preduzeću da je to uvod u “gašenje 'Prosvete' pod plaštom 'strateške saradnje' sa 'Službenim glasnikom'” i potpuno preuzimanje knjižare “Geca Kon” u centru Beograda.

Ugovorom potpisanim prošle godine između „Službenog glasnika“ i „Prosvete“ predviđeno je, između ostalog, da „Glasnik“ preuzme zaposlene u ovom izdavačkom preduzeću, a da narednih pet godina kao zakupac upravlja i knjižarom „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj ulici. Deo doskora zaposlenih u „Prosveti“ je, povodom 76. godišnjice od osnivanja ovog izdavačkog preduzeća, posumnjao u motive potpisivanja takvog sporazuma sa „Službenim glasnikom“, navodeći da  odbor sastavljen od trojice novih direktora u „Prosveti“ taj akt pre potpisivanja nije predstavio ni Skupštini akcionara.

Doskorašnja urednica elektronskih izdanja u „Prosveti“ Marijana Milenković smatra da je u toku „tajno gašenje ‘Prosvete’ pod plaštom ‘strateške saradnje’ sa ‘Službenim glasnikom“, a njena koleginica, knjižarka Ljubica Stjepanović Muhić, nekadašnja predsednica sindikata zaposlenih u „Prosveti“ i nekadašnja predsednica akcionara među fizičkim licima, ocenjuje da se „cela priča oko ‘Prosvete’ i knjižare ‘Geca Kon’ vodi zbog lokacije i neko će ovako da dobije prostor na dobroj lokaciji“.

Generalni direktor „Prosvete“, dr Branislav Vukasović, nije odgovarao na naše pozive da prokomentariše navode svojih doskorašnjih zaposlenih. Sa druge strane, u „Službenom glasniku“ odbacuju njihove navode i ističu da su im motivi za potpisivanje ugovora bili drugačiji.

Na pitanje kada će knjižara „Geca Kon“, čiji je renoviranje u toku, proraditi i da li će to biti knjižara „Službenog glasnika“ ili „Prosvete“, u „Glasniku“ odgovaraju da će ona biti otvorena po završetku enterijera, tokom februara 2021. godine, a za sporazum sa „Prosvetom“ navode da je u pitanju „ugovor o zakupu i poslovnoj saradnji“.

– Zaključen je polazeći od zajedničkih delatnosti koje obavlјaju „Glasnik“ i „Prosveta“, sa želјom da uspostave dugoročnu saradnju u oblastima koje su od interesa za poslovanje obe ugovorne strane, kao i da pomognu jedno drugome na tržištu. Cilјevi ove saradnje ostvaruju se, pre svega, preko preuzimanja objekata u kojima je „Prosveta“ obavlјala maloprodaju od strane „Glasnika“, kao zakupca, te preko unapređenja korišćenja izdavačkih kapaciteta ugovornih strana kroz buduće saizdavačke projekte i druge vidove međusobne podrške i saradnje u oblasti izdavanja publikacija, kao i kroz unapređenje prodaje publikacija čiji je izdavač „Prosveta“, zaklјučivanjem ugovora o komisionoj prodaji između „Glasnika“ i „Prosvete“ – navode u ovoj izdavačkoj kući, koja je ujedno i vlasnik lanca knjižara.

Za prostor u kom je knjižara „Geca Kon“ kažu da „plaćaju komercijalni zakup“.

– I uz to smo preuzeli sve zaposlene, iako su potrebe knjižare daleko manje. „Glasnik“ je preuzeo obavezu da o svom trošku uredi potpuno novi enterijer knjižare, da snosi troškove održavanja i osiguranja imovine – navode u „Glasniku“.

Sređivanje enterijera finanansira „Službeni glasnik“ Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ovoj kući napominju i da „‘Prosveta’ posluje sa gubitkom od 2009. godine“.

– Plate su kasnile i do 15 meseci. Neto primanja zaposlenih (zarada, topli obrok i markica) bila su 40.000 dinara. Podaci iz APR-a pokazuju gubitak samo u 2019. od 68 miliona dinara. Od 2014. do 2016. godine sproveden je plan reorganizacije koji firmi nije doneo boljitak i firma nije mogla da se finansira iz tekućih prihoda. Zato je Ministarstvo privrede tražilo da „Službeni glasnik“ preuzme brigu o radnicima i knjižari – navode u „Glasniku“.

U „Glasniku“ ističu i da nemaju nikakav materijalni interes u pogledu ugovora sa „Prosvetom“, te da su začuđeni pitanjem o „dobrovpljnosti prelaska“i „pretpostavkom o lukrativnoj pozadini“ celog ugovora.

– Knjižara je pre preuzimanja imala teška oštećenja izazvana poplavom i dugogodišnjom nebrigom. Za nju je podnet i zahtev za restitucijom, tako da „Službeni glasnik“ nema nikakav materijalni interes u ovom procesu, već pomaže da se sačuva najstarija beogradska knjižara i spasu zaposleni koji su godinama na minimalnim i neredovnim primanjima. Otuda i čudi pitanje o dobrovoljnosti prelaska, pošto „Službeni glasnik“ ima stabilna primanja i poslovanje i izvesnu budućnost za razliku od „Prosvete“. Takođe čudi pretpostavka da je reč o lukrativnoj pozadini, pošto se obnavlja knjižara koja je pod restitucijom i obnavlja potpuno zaustavljena izdavačka delatnost „Prosvete“, a da pri tome „Službeni glasnik“ ništa niti je tražio niti dobio zauzvrat. Ovo je jedan državnički i odgovoran potez i Ministarstva privrede i „Službenog glasnika“ – navode u „Glasniku“.

 

Tačkom devet ugovora, na koju ukazuju naše sagovornice, predviđeno je da se zakupac iseli u roku od 30 dana u slučaju prodaje, a na pitanje zašto je ona u ugovoru u „Glasniku“ odgovaraju da je ona obavezna u svakom takvom aktu.

– Ugovor sadrži odredbu po kojoj u slučaju prodaje kapitala, odnosno imovine „Prosveta“ zadržava pravo na jednostrani raskid ugovora sa otkaznim rokom od 30 dana od dana pismenog obaveštenja zakupca. Ta odredba je obavezna u svakom ugovoru o zakupu koje subjekti privatizacije zaključuju kao zakupodavci, jer to zahteva Ministarstvo privrede, u vezi sa privatizacionim postupcima – preciziraju u „Glasniku“.

Ponovno otvaranje knjižare „Geca Kon“ predviđeno tokom februara Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Navode doskora zaposlenih u „Prosveti“ da su je u tom preduzeću „ostao samo odbor direktora“, a da su svi zaposleni „ne svojom voljom“ prebačeni u „Službeni glasnik“, te da su oni koji to nisu prihvatili „dobili otkaz“, u „Glasniku“ kažu da na to može da odgovori jedino „Prosveta“.

– „Službeni glasnik“ može da se izjasni da niko od zaposlenih iz „Prosvete“ nije prešao u „Glasnik“ mimo svoje volje. Svi su upućeni od strane „Prosvete“ u skladu sa Zakonom o radu i uz datu izričitu izjavu da su saglasni da pređu u radni odnos u „Službeni glasnik“ – dodaju u ovom preduzeću.

Upitani za komenar na tvrdnje dela zaposlenih da „novo rukovodstvo ‘Prosvete’ odrađuje posao za koji je postavljeno – u tajnosti gasi ‘Prosvetu’ pod plaštom ‘strateške saradnje sa ‘Službenim glasnikom'“ odgovaraju samo kratko sa: „Nemamo saznanja o tome“.

– Naš cilj je da oživimo i sačuvamo knjižaru „Geca Kon“ koja treba da bude ogledalo srpskog izdavaštva i srpske književnosti, kulturno središte za pisce i umetnike. Želimo da damo još jedan doprinos očuvanju i razvoju nacionalne kulture i za „Službeni glasnik“ takav poduhvat predstavlja veliki motiv – ističu u „Glasniku“ govoreći o narednim potezima vezanim za ugovor sa „Prosvetom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare