Foto: Promo/ Sumatra

Nova pesnička zbirka Dimitrija Popovića "Lom", donosi sliku loma društvenih, političkih, ideoloških, istorijskih, moralnih, poetskih i drugih vrednosti.

Dugujući literarnu duhovnost Branku Miljkoviću, kao biranoj tradiciji koja se sledi, zbirku čine pesme izrazito sažeto organizovane, gotovo kao poetsko-poetička čavrljanja autora sa samim sobom.

Zbirka predstavlja mladog pesnika, portret je umetnika u mladosti, džojsovski kazano, spremnog da osvoji znanje, grad u koji dolazi i žene toga grada, ostajući ipak vitez samo jedne gospe, Marije, koja ima ponešto u svom habitusu od Marije iz „Oblaka u pantalonama“, Vladimira Majakovskog. Uzgred, pesma „Oblak ni u čemu“, ovenčana nagradom „Brankova pohvala svetu“, uspostavlja, takođe, vezu sa ruskim futuristom. Autora ove zbirke sa Majakovskim spaja destruktivno-prevratnički ton lomova koje iskazuje.

– Ovog pesnika vredi čitati i stoga što je iskren u svojoj originalnosti – tako retka odlika poezije našega doba, ali i što je neizveštačen u svojoj imaginativnoj moći. Moglo bi se, najzad, reći da je „Lom“, knjiga pesama o pokušaju očovečenja čoveka, na način kojim je „Ivan Galeb“ Vladana Desnice po izlazu iz sanatorijuma (loma tela i duše) poželeo da se posveti čestitom poslu uzdizanja čoveka u vertikali najhumanijih sadržaja njegovog bivstva – piše Konstantin Ađanin.

Dimitrije Popović je nosilac nagrade „Brankova pohvala svetu“ za 2020. godinu. Tu nagradu, zajedno sa Niškim kulturnim centrom, dodeljuje porodica Branka Miljkovića. Pored toga, objavio je dve zbirke poezije: jednu u izdanju Narodne biblioteke, a drugu u izdanju „Sumatre“.

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knjige Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar