Foto: Promo/Obala Art Centar

Novi film oskarovca Danisa Tanovića "Deset u pola" sa Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem u glavnim ulogama premijerno će biti prikazan u našoj zemlji u nedelju, 28. novembra u Kombank dvorani, sa početkom u 21.30 časova, i to u okviru 27.  Festivala autorskog filma, saopštili su organizatori.

Film, u kome glavne uloge tumače Branko Đurić, Izudin Bajrović i Helena Vuković, imao je svetsku premijeru na otvaranju 27. Sarajevo film festivala, a u međuvremenu je prikazan na festivalima u Istanbulu i Dohi.

Uoči srpske premijere Tanović je istakao kako se raduje što će publika na Festivalu autorskog filma, a nakon toga i u bioskopima širom regiona, imati priliku pogledati njegovo novo ostvarenje:

– Ovaj film je romantična komedija koja govori o dva prijatelja, ugostitelja, koji su konkurenti, ali zapravo neminovno upućeni jedan na drugoga. Snimali smo u pandemiji, radnje su zatvarane, ljudi su se međusobno udaljili. Film pokazuje Sarajevo iz jednog drugog, meni jako zanimljivog ugla, kao i koliko je važna saradnja i neodustajanje od pravih vrijednosti – prijateljstva, ljubavi, dobrih komšijskih odnosa. Nadam se da će se publika bar malo nasmijati i da će osjetiti našu dobru energiju s kojom smo film stvarali – reči su Danisa Tanovića pre FAF-a.

Danis Tanović Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Radnja filma „Deset u pola“ događa se u Sarajevu, u kome Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi leto i postoji nada da bi se stvari mogle da se, makar nakratko, poprave. Kada jednog jutra u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede „najbolje ćevape u Sarajevu“, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije, da priušti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Međutim, ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i celog grada. I nameće se ključno pitanje – gde se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Ovo je siže novog ostvarenja nagrađivanog sineaste, koji će se nakon premijere na Festivalu autorskog filma, prikazivati u bioskopima u Srbiji i regionu, kao i u većim evropskim gradovima od 2. decembra.

Bonus video:

Val Kilmer

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar