Danis Tanovic
Danis Tanović Foto:Promo

Sarajevski reditelj Danis Tanović završio je snimanje filma "Deset u pola" sa Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem u glavnim ulogama, a premijera je planirana za 2022. godinu, saopšteno je iz Sarajevo film festivala, uz čiju podršku je nastalo ostvarenje bosanskog oskarovca.

Radnja filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promene, navodi se u opisu ovog filma.
„Ideja se rodila ljetos na moru. Nas nekoliko Sarajlija smo donijeli ćevape Dalmatincima, svi različite, i onda smo krenuli raspravljati gdje su najbolji ćevapi. Tako smo shvatili da je to zanimljiva tema na koju i nema odgovara. Svakom su neki najbolji“, rekao je Danis Tanović u razgovoru sa novinarima poslednjeg dana snimanja.

Danis Tanovic
Danis Tanović Foto:Promo

On ističe da je “Deset u pola” prije svega priča o prijateljstvu.

„Cijela priča je o prijateljstvu dva čovjeka koji se nađu u teškom trenutku, kao što se mnogo ljudi koji se bave ugostiteljstvom u posljednje vrijeme našli u teškom trenutku, a između njih postoji neka veza, sin i kćerka se zabavljaju. Da li će otići odavde, da li će ostati? To je još jedno od čestih pitanja koja postavljamo“, rekao je oskarovac, a prenosi se u saopštenju Sarajevo film festivala.

Tanović je rekao i da je snimanje bilo neizvesno zbog pandemije.

„Prije mjesec i po nismo znali ni hoćemo li snimati film. Kada smo odlučili da snimamo, rekli smo glumcima da ako žele nositi masku u kadru, treba da je nose. Sve zajedno je dobro ispalo”, naveo je Tanović, dodajući da je ovim filmom imao priliku da prikaže Sarajevo iz nekog drugog ugla, njemu zanimljivog i, po njegovom mišljenju, dosad neviđenog i da se nada da će publika uživati u ovoj romantičnoj komediji.

Branko Đurić Đuro, kome je ovo treći film s Tanovićem, naveo je da je kompletna ekipa beskrajno uživala tokom snimanja, pogotovo zbog toga što je pitanje koji su ćevapi najbolji, tema o kojoj su svi uvijek govorili, ali o kojoj nikada ništa nije snimljeno. Kazao je i da lokalna tema ne predstavlja problem za uspeh filma.

Branko Djuric
Branko Đurić Foto:Promo

„Što se tiče odnosa lokalno i globalno, sve što je kvalitetno lokalno dobije svoje mjesto globalno. Znate da je Andrić uvijek pisao o lokalnim stvarima i napravio globalnu karijeru“, zaključio je Đurić.

Njegovog prijatelja i konkurenta u poslu igra Izudin Bajrović.

Izudin Bajrovic
Izudin Bajrović Foto:Promo

„Priču o dvojici prijatelja koji drže restorane u bilo kojem gradu svi na svijetu mogu razumjeti. To što su oni ćevabdžije i što se sve dešava na Baščaršiji ne znači da ne dijele probleme svih nas. To su problemi koji nas okružju“, kazao je Bajrović, dodajući da su „ćevati brend, jedan od rijetkih, koji će u Sarajevu opstati“.

U filmu igraju i Kerim Čutuna, Helena Vuković, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić, a jedna od većih uloga poverena je i regionalnom glumcu Goranu Navojecu.

Zadnji dan snimanja filma Deset u pola
Zadnji dan snimanja filma „Deset u pola“ Foto:Promo

„Ja imam kafanicu u koju ćevabdžije rado dolaze. Tako da znam sve ćevabdžijske tajne, što nije nebitno za radnju u filmu. Moj lik je jedan vrlo slikovit čovjek, trebali su glumca sa upečatljivom glumačkom težinom, vjerovatno sam zbog toga odabran za ulogu“, rekao je u šali Navojec.

Film „Deset u pola“, nastao po scenariju koji je Tanović napisao sa Nikolom Kuprešaninom, produciraju „Obala art centar“, Sarajevo film festival i Turska državna radio-televizija (TRT).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare