Svecano otvaranje Sarajevo Film Festival
Svečano otvaranje Sarajevo Film Festivala Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Dobitnik Oskara, bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović, čiji je film "Deset u pola" otvorio 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), smatra da kinematografija u Bosni i Hercegovini skoro pa ne postoji jer se godišnje snimi jedan film i to je samo očajnički pokušaj da se nešto radi, da se nešto dešava.

Radnja filma „Deset u pola“ dešava se u Sarajevu u maju ove godine, dok staro gradsko jezgro Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Radnja prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promene.

Govoreći o periodu pandemije, izolaciji i merama Tanović je rekao da je „nama pandemija već 20-tak godina, ako ne i duže“.

„Naša kinematografija skoro pa ne postoji. Mi snimimo godišnje jedan film, to nije kinematografija, to je neki očajnički pokušaj da se nešto radi, da se nešto dešava. Tako da ne mislim da nas je pandemija ni u čemu oštetila. Ne mislim da bi se nešto više snimalo“, istakao je Tanović za Anadoliju.

Naglasio je da je film „Deset u pola“ snimljen bez pomoći Fonda za kinematografiju.

„Ne vidim u čemu nas je pandemija oštetila, mi ionako već dugo godina dišemo na slamčicu jer naše vlasti nemaju nikakvog odnosa prema kulturi, prema filmu. Hrvatska ima kinematografiju, Srbija ima kinematografiju, čak i Kosovo proizvodi četiri ili pet filmova godišnje. Samo u BiH je to maćehinski odnos prema svemu što je umetnost. Kinematografija zahteva neki kontinuitet, da imamo barem tri, pet filmova godišnje, da ne kažem deset što bi trebalo da imamo. Nemamo ni profesionalce koji nam trebaju, ljudi koje smo obučili odlaze da rade u Srbiju, Hrvatsku…“, naglasio je Tanović.

Danis Tanovic
Danis Tanović Foto:Promo

Poručio je da je situacija očajna. Govoreći o mogućnosti da BiH ponovno dobije Oskara, Tanović je podsetio da je ove godine takav scenario bio jako blizu. Naime, film „Quo vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić bio je nominovan za nagradu Oskar u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja.

„Ove godine smo ga zamalo dobili. Dakle, postoji. Pravite dobre filmove i rezultati neće izostati“, kazao je Tanović.

U najavi ima puno projekata.

„Radim, pišem i pripremam puno stvari u isto vreme, ali videćemo šta će prvo doći“, pojasnio je Tanović.

Smatra da je Sarajevo Film Festival najveći i najvažniji kulturni događaj u BiH.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar