Faberžeovo jaje Foto: EPA/ANDY RAIN

Dugo očekivana postavka u Ermitažu posvećena delu slavnog kraljevskog juvelira Karla Faberžea, pretvorila se u skandal jer jedan ekspert tvrde da je na njoj izloženo bar 20 falsifikata, piše "Gardijan".

Izložba mora pod hitno da bude zatvorena, poruka je istoričara umetnosti i trgovca umetninama Andreja Ružnjikova, jer posetioci gledaju lažnjake. Ružnjikov se obratio pismom javnosti, ali i direktoru petrogradskog muzeja Mihailu Pjotrovskom u kome traži da se izložba zatvori.

Na postavci pod nazivom „Fabergé: Jeweller to the Imperial Court“, koja će biti otvorena do 14. marta u Ermitažu predstavljena je kolekcija jednog od najvećih ruskih kolekcionara predmeta sa potpisom čuvenog juvelira Karla Faberžea – Aleksandra Ivanova.

– Uništili ste ugled muzeja – piše ovaj trgovac umetninama Pjotrovskom.

Ermitaž Foto:EPA/ANATOLY MALTSEV

Ružnikov tvrdi za „Gardijan“ da je na izložbu uvršćeno bar 20 lažnjaka. Zbog toga smatra da bi postavka, prva velika posvećena Faberžeu u Petrogradu još od 1993. godine, trebalo da bude zatvorena.

– Ova bruka mora da prestane. Neophodno je da izložba bude zatvorena i da što pre zaboravimo da je uopšte postojala. Ermitaž ne sme da bude predmet ovakve sramote.

Međutim, Ermitaž i Aleksandar Ivanov odbacuju optužbe trgovca umetninama, tvrdeći da imaju dokumenta koja pokazuju da su svi artefakti pozajmljeni iz Muzeja Faberže u Baden- Badenu. Ovaj muzej ustanovio je sam Ivanov 2009. godine. Međutim, ni jedan od najpoznatijih ruskih kolekcionara, niti zvaničnici Ermitaža ne žele da daju izjave za medije ovim povodom.

Doduše, prethodno je Pjotrovski uputio medije na katalog izložbe u kome se navodi da „autentičnost svakog artefakta koje se pojavi na tržištu uvek može da se dovede u pitanje“ i konstatuje da je „konsenzus eksperata teško dostići“.

Jedan od artefakata sa izložbe koji Ružnjikov naziva falsifikatom jeste i Faberžeovo jaje koje je navodno car Nikolaj Drugi poklonio carici Aleksandri na desetogodišnjicu braka 1904. godine.

Još prošle godine stručnjak za Faberžeove predmete Dien Hof ukazala je na odstupanja i nejasnoće. Umesto pet medalja koje je uvek imao na svojoj uniformi ruski car Nikolaj Drugi na portretu koje krasi ovo jaje ima četiri medalje.

U proteklim godinama, kako podseća britanski dnevnik, u Rusiji vlada ogromno interesovanje za Petera Karla Faberžea, draguljara koji je u Petrogradu imao juvelirnicu čije su glavne mušterije bile članovi kraljevske porodice. I to u periodu od 1885. godine pa sve do Oktobarske revolucije 1917. Zanimljiv je podatak da za preskupe Faberžeove artefakte najviše novca izdvajaju Rusi. I dok su nekada to bile imućne evropske i američke porodice, danas 80 odsto kupaca svega što nosi Faberžeov potpis potiče iz Rusije.

I kako je u Rusiji otpočeo „Faberže bum“ tako se Aleksandar Ivanov nametnuo kao glavni kupac, ali i posrednik. Upravo je on taj koji kolekcionare i kupce vodi do željenih artefakata.

– Znate li koliki je red onih koji čekaju da kupe stvari od mene. A ako sam ih ja kupio, to znači da vrede – samouvereno je pričao za britanski „Indipendent“ pre desetak godina.

Probio se u kolekcionarskim krugovima i u Evropi kada je kupio nekoliko Faberžeovih predmeta, uključujući i jaje za koje je izdvojio više od deset miliona dolara. Ono je nekada pripadalo čuvenoj američkoj dinastiji Rotšild, ali bilo je i predmet sporenja zbog neplaćenog poreza na dodatu vrednost.

Sa izložbe u Ermitažu Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ivanov je, uz naftnog mogula Viktora Vekselberga, najaktivniji u prethodnim godinama kada je u pitanju akvizicija dela sa potpisom Faberže. Vekselberg se, za sada, diči najviše izvdojenom sumom novca jer je 2004. godine na aukciji u Sotbiju izdvojio čak 90 milionа dolаrа za kolekciju od devet uskršnjih jаjа koja je pripadala porodici Forbs.

Međutim, najviše novca za jedno Faberžeovo jaje – 18,5 milionа dolаrа dao je Aleksandar Ivanov, čija je kolekcija trenutno u Ermitažu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar