Slike Djordja Milutinovica
Foto:Promo/Galerija Singidunum

Izložba "Sanjar" autora Đorđa Milutinovića biće otvorena u utorak, 14. septembra u 19 sati u galeriji "Singidunum", saopštili su organizatori.

Postavka, koja sadrži dvadesetak likovnih dela, visoko je estetizovana sinteza crteža i slika Đorđa Milutinovića, na temu bezvremene lepote i posvećenosti ženskim likovima. 

Umetnik je kao lajtmotiv postavke odabrao sofisticirane aktove spojene sa floralnim segmentima.

„Figure i portreti mladih žena izražene personalnosti… usnule ili širom otvorenih očiju, zaustavljene u pokretu, traganju, šaputanju, snevanju… plene uravnoteženošću, lepotom pojedinosti i promišljenom ikonografijom. To se najbolje ogleda kroz skladne slike i objekte s detaljima – tananih vilin konjica kao simbola snova i nesvesnog, muva kao obeležja nemoći i krinova kao znamenja nevinosti i bezuslovne ljubavi“, zabeležila je likovna kritičarka Maja Živanović.

Slike Djordja Milutinovica
Foto:Promo/Galerija Singidunum

Međutim, u nizu ženskih portreta, dominira i jedan muški – portret erudite i akademika Vladete Jerotića, koji zrači onim što mu je – za života – bilo esencijalno, a to je doslednost sebi, plemenitost i mudrost.

Na izložbi će se naći i crteži naoko nestvarnih mladih žena, čije posebnosti i savršenstvo nisu samo u prefinjenoj figuri, već u misterioznom pogledu ili nepretencioznom gestu.

„U vremenima komercijalizacije telesnosti, Milutinović je okrenut metafizičkom, nikako banalnom. Neraskidiv deo mizanscena crteža čine floralni motivi (filigransko – magični), kompoziciono objedinjeni s gracilnim ženskim figurama. Tajanstvene scenografije upotpunjuje i odnos stvaraoca prema simbolici“, reči su Živanovićeve. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar