Kimono za poneti, Katarina Ljubinković Zorkić
Foto: Promo

Izložba "Kimono za poneti" umetnice Katarine Ljubinković Zorkić otvorena je u Galeriji "Singidunum" i trajaće do 21. aprila.

Postavka je inspirisana tradicionalnim japanskim odevnim predmetom, koji je u 5. veku preuzet iz kineske kulture odevanja. I dok ga Kinezi danas retko koriste u Japanu se zadržala tradicija nošenja kimona u različitim prilikama. Kada su venčanja mlada nosi svečani i specijalno izrađen kimono, a ovaj odevni predmet neizostavan je i kod ceremonije pijenja čaja.

Muškarci tradicionalno nose kimono tamnih boja, a žene iz svih društvenih slojeva i generacija nose najrazličitije varijante, kako u boji, tako i obliku. U današnje vreme, kimono je najčešće odežda gejši, a što je živopisnije oslikan smatra se raskošnijim i vrednijim, mada se ceni i onaj sa tradicionalnim islikavanjem i motivima od pre nekoliko vekova.

Autorka postavke Katarina Ljubinković Zorkić rođena je u Beogradu 1955.godine. Završila je Školu za industrijsko oblikovanje, odsek grafike u Beogradu, kao i School Of Classical Chinese Painting u Bangkoku.

Osim slikarstva, bavi se ilustracijom i likovnom opremom knjiga, časopisa, kataloga, plakata. Imala je više od 20 samostalnih izložbi i učestvovala na 300 grupnih postavki u zemlji, kao i u likovnim kolonijama u Srbiji.

Godišnju nagradu za slikarstvo ULUPUDS-a dobila je tri puta, kao i 15 otkupnih priznanja, odnosno Nagradu za slikarstvo Filip Moris. Slike joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama, od 2000. ima status istaknutog umetnika, a osnivač je i edukator prve likovne radionice za rad sa decom sa posebnim potrebama.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar