Galerija Haos Otvaranje izložbe Laureata Foto:promo

Izložba laureata Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković biće otvorena u utorak, 21. decembra u 20 časova u Galeriji Haos, saopšteno je iz ove institucije.

Postavku laureata ovog priznanja, koje je Fondacija Vladimir Veličković ustanovila zajedno sa Galerijom Haos, uz pokroviteljstvo Srpske akademije nauka i umetnosti, otvoriće likovni umetnik, profesor i akademik Mrđan Bajić.

Žiri, koji je radio u sastavu: Mrđan Bajić, akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Ana Ereš i Borka Božović i, u ime porodice slikara Vladimira Veličkovića, umetnikov sin Vuk Vidor doneo je odluku da tradicionalnim priznanjem, koje je izostalo prošle godine zbog pandemije, nagradi četvoro umetnika. U pitanju su umetnici potpuno različitih poetika i pristupa, čija će dela biti izložena na postavci.

Odlukom žirija prvu nagradu odnela je Marina Marković, drugu su podelile Kristina Pirković i Milica Lazarević, a treću Nebojša Yamasaki Vukelić.

Ovo je 12. put da se dodeljuje Nagrada za crtež, i to baš u trenutku dok u Muzeju savremene umetnosti traje velika retrospektiva dela Vladimira Veličkovića.

„Veličković je bio čovek misije koji je verovao u moć energije mladosti bitne za egzistenciju pokretačkih/prevratničkih ideja koje se rađaju u istoriografskom kosmosu crteža“, beleži u katalogu izložbe istoričarka umetnosti Ljiljana Ćinkul, uz ocenu da su svi nagrađeni autori već zapaženi u svojim oblastima i veoma aktivni na likovnoj sceni.

„Nagrada na ovom uglednom konkursu samo ističe njihov stvaralački značaj i veru u budućnost umetničke egzistencije mladosti“, zaključak je Ćinkulove.

Izložba laureata Nagrade za crtež trajaće do 21. januara naredne godine u Galeriji Haos.

Bonus video:

Sava Šumanović, teška sudbina jednog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar