Koncert Opere SNP-a, Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Gala koncertom pod nazivom "Priče koje pokreću", pred punim platoom ispred Srpskog narodnog pozorište, Opera tog teatra otvorila je jubilarnu 160. sezonu.

Više od 40 muzičara i devet solista oživeli su priče od Bizeove „Karmen“ do „Trubadura“ i „Fausta“, a pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića, Ane Zorane Brajević i gosta iz Argentine Luiza Gorelika, koji je i 2008. godine dirigovao u Srpskom narodnom pozorištu.

Koncert je organizovan prvenstveno za zdravstvene radnike iz cele Vojvodine, za koje su ostavljena mesta na samom platou ispred pozorišta.

Od numere „Bella Ciao“, koja je u izvođenju članova Opere Srpskog narodnog pozorista obišla svet, preko nastupa na kućnim adresama i „Ode radosti“ sa distancom, sve do pretvaranja čitavog grada i njegovih četvrti u male pozornice – obeležili su završnicu 159. sezone Opere Srpskog narodnog pozorista tokom vanrednog stanja.

Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

„Sve što smo radili tokom vanrednog stanja i pandemije, još jednom nam je pokazalo da kultura ne sme da stane i da ona mora pronaći put do građana. Čitavo leto smo radili, naša tehnika pripremala je zgradu, našli smo način da u potpuno novim uslovima izvodimo operske klasike. Znamo da će naredna sezona biti puna izazova, ali smo spremni“, kaže Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Srpsko narodno pozorište privodi kraju rekonstrukciju scene „Jovan Đorđević“ i za 4. septembar najavljuju premijeru predstave „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Toma Stoparada u režiji Igora Pavlovića, koja je, pkako kaže direktor Drame Milovan Filipović, namenjena isključivo medicinskim radnicima koji su se oporavili od kovida. Publika će ovu predstavu, kako se očekuje, videti i na redovnom repertoaru od oktobra.

Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Opera Srpskog narodnog pozorišta izvešće 7. septembra „Rigoleto“ u Kineskoj četvrti u okviru „Kaleidoskopa kulture, Evropske prestonice kulture“.

Drama SNP-a bi trebalo da počne da radi na dvema predstavama – 7. septembra planirana je prva proba komada „Bura“ Vilijama Šekspira u režiji Kokana Mladenovića, a 15. septembra početak rada na predstavi „Vilica Ebena Bajersa“ prema tekstu Filipa Grujića u režiji Marka Čelebića.

Očekuje se u oktobru i premijera baletske predstave „Ohridska legenda“ Stevana Hristića, koja je trebalo da bude izvedena 28. marta na Dan SNP-a, čime je planirano da bude obeleženo i 70. godina od osnivanja Baleta SNP-a.

Rediteljka Ana Đorđević trebalo bi krajem godine da počne rad na delu „Golmanov strah od penala“ Petera Handkea, a premijera je planirana za 31. decembar.

SNP u septembru učestvuje i na festivalima – na Infantu sa predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, na Sterijinom pozorju sa predstavama „Smederevo 1941“, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ i „Povratak“, na Šekspir festivalu sa komadom „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“. „Novosadski omnibus: Gramatika poremećaja“ biće predstavljena u Skoplju, a na festivalu „Teatar u tvrđavi“ u Smederevu biće izvedena predstava „Smederevo 1941“, najavljeno je na sajtu SNP-a.

U SNP-u naglašavaju da je od ulaska do napuštanja zgrade neophodno nošenje zaštitnih maski.

Pri ulasku publici će se meriti temperatura i moraće da dezinfikuju ruke i obuću, o čemu će obezbeđenje SNP-a posebno voditi računa.

Mesta za sedenje biće ograničena i sa neophodnim razmakom između, što će biti određeno u zavisnosti od toga koja se predstava izvodi i na kojoj sceni.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare