Jugoslav Pantelić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarstvo kulture Republike Francuske odlikovalo je Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza, Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke, saopštili su iz Jugoslovenske kinoteke.

Ministarka kulture Francuske Rozlin Bašlo Narken čestitala je Panteliću na visokom ordenu Republike Francuske, ističući njegov „doprinos i posvećenost u službi kulture“.

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Fatih Akčal obavestio je o tome dobitnika ordena Jugoslava Pantelića.

„Srećan sam što mogu da Vam prenesem čestitke u ime Ministarstva kulture Francuske i uručim Diplomu viteza umetnosti i književnosti“, napisao je Akčal i dodao da dobitniku čestita i u svoje ime.

„Ovo odlikovanje svedoči o zahvalnosti Francuske na Vašem zalaganju za unapređenje saradnje između Francuske i Srbije u oblasti kinematografije, kao i na Vašem nastojanju da istaknete značaj francuskog filma i promovišete kako filmove tako i umetnike“, navodi se u pismu Fatiha Akčala.

Orden viteza Panteliću će biti svečano uručen kada epidemiološka situacija to bude dozvolila.

Jugoslav Pantelić je dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor Beogradskog međunarodnog filmskog festivala (FEST).

Pokretač je kontinuirane digitalne restauracije klasičnih srpskih igranih filmova, od kojih su mnogi predstavljeni i na najprestižnijim filmskim festivalima, poput Kanskog i Berlinskog.

Pantelić je član Izvršnog odbora Evropske asocijacije filmskih arhiva sa sedištem u Amsterdamu i član Evropske filmske akademije sa sedištem u Berlinu.

Bonus video – Tanja Mandić Rigonat: Govoriti o problemu ne znači da si neprijatelj države

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare