Francuska vlada sponzorima: Kupite rukopis Markiza de Sada

Kultura 19. feb. 202113:25 > 13:26
Podeli:
Foto: Album - Fine Art Images / Album / Profimedia

Francusko Ministarstvo kulture uputilo je apel kompanijama za sponzorstvo kako bi kupilo čuveni rukopis romana "Sto dvadeset dana Sodome" pisca Markiza de Sada (Marquis de Sad) koji vredi 4,55 miliona evra.

Sad je delo napisao sa 45 godina, dok je 1785. godine bio u zatvoru Bastilja zbog niza afera.

Ministarstvo kulture u pozivu objavljenom u Službenom glasniku traži sponzorstvo od kompanija za sticanje „nacionalnog blaga“. Na taj pozivu mogu da se jave kompanije kojima će biti umanjen porez kako bi država nabavila „taj izuzetni autobiografski rukopis Markiza de Sada“, navelo je ministarstvo.

Rukopis, koji je u obliku rolne papira od 12 metara, namenjen je Nacionalnoj biblioteci Francuske. Ministarstvo je podsetilo na „burnu prošlost“ rukopisa, koji je verovatno otkriven tokom pljačke tvrdjave Bastilje ili njenog rušenja u leto 1789. godine.

Rukopisu se potom više od 100 godina gubi svaki trag, a kad se ponovo pojavio, kupio ga je nemački psihijatar Ivan Bloh (Iwan Bloch). Bloh je 1904. godine rukopis objavio kao roman. Potom 1929. godine, rukopis prelazi u ruke kolekcionara Šarla de Noaja (Charles de Noailles).

Rukopis je potom ukraden i prodat 1982. godine švajcarskom kolekcionaru Žeraru Normanu (Gerard Nordmann). Na kraju je delo 2014. godine kupio francuski biznismen Žerar Leritije (Gerard Lheritier), vlasnik jedne kompanije za koju se ispostavilo da je prevara.

Da bi se sprečila nova prodaja, Ministarstvo kulture je još 2017. godine označilo delo „kao nacionalno blago Francuske“.

Markiz de Sad (1740-1814), čije je pravo ime bilo Donasjen Alfons Fransoa (Donatien Alphonse Francois), bio je aristokrata i književnik. U svoje vreme je bio poznat po seksualnim skandalima, a kasnije po opisima specifičnih seksualnih fantazija kao i mračnim stranama ljudske ličnosti.

Od njegovog imena potiče pojam sadizam.

Komentari

Vaš komentar