Film Blizu
Foto: Promo/Palić Film Festival

Nagrada publike ovogodišnjeg 29. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je filmu "Blizu", reditelja Lukasa Donta koji je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa.

U ostvarenju „Blizu“, intenzivno prijateljstvo između dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija, iznenada je prekinuto. Pokušavajući da shvati šta se desilo, Leo je potražio pomoć Remijeve mame Sofi. Ovaj film je priča o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju.

Gorki List nagradom za najbolji film, publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti predstavljena na Festivalu. Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ odnosno onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina.

Foto: Promo/Palić Film Festival

Uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija, Festival evropskog filma i Gorki List ovom nagradom pozvali su posetioce festivala da nakon projekcija glasaju za najbolji film iz bogatog filmskog opusa evropske kinematografije, koji su prikazani na ovogodišnjoj 29. po redu filmskoj smotri. Film koji je imenovan kao laureat dobija posebno dizajniranu statuu.

Foto: Promo/Palić Film Festival

Prethodni laureati ove nagrade bili su: 2016. godine mađarski film „Ubica čistog srca“ reditelja Atile Tila, 2017. godine film „O telu i duši“ rediteljke Ildiko Enjedi, 2018. godine belgijsko-holandska koprodukcija „Devojke“, 2019. film „Jadnici“ francuskog reditelja Lađa Lija, 2020. „Ime naroda“ Darka Bajića, a prošle godine „Nečista krv – Greh predaka“ Milutina Petrovića.

Pored bogatog filmskog programa, publika festivala uživala je u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima, a ove godine je proširen i na muzički deo koncertom „Brkova“ koji je okupio brojnu publiku, pre svega mlade.

Bonus video: Katarina Radivojević o Paliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar