Anđelka Prpić i Tihomir Stanić Foto:Promo/Filmski susreti

Nacionalna premijera filma "Pucnji u Marseju" i ostvarenje "Jedini izlaz" obeležili su peti dan 56. Filmskih susreta u Nišu. Zbog kiše, filmovi su prikazani u bioskopu Cineplexx i na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, gde su se nakon projekcije glumci poklonili pred publikom.

„Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića koji je scenario napisao sa Vladimirom Andrićem, baca novo svetlo na ubistvo kralja Aleksandra koje se dogodilo 9. oktobra 1934. godine u francuskom gradu. Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici vođe atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika VMRO, na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Glavni junaci filma su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.

Film Pucnji u Marselju, Tihomir Stanic, Filmski susreti
Ekipa filma filma „Pucnji u Marseju“ na pozornici u Nišu. Foto: Promo/Filmski susreti

– Imao sam dilemu da li da pustim film na domaćim festivalima zbog pozicije na kojoj sam trenutno u Filmskom centru Srbije. Ali, pošto je ovo glumački festival i nebitno je ko su reditelji i scenaristi a glumci u filmu su divni, uradili su odličan posao, najmanje što sam mogao da učinim za njih jer znam da obožavaju ovaj festival, odlučio sam da „Pucnji u Marseju“ budu deo programa Filmskih susreta – rekao je za Nova.rs reditelj Gordan Matić, direktor FCS.

Film Pucnji u Marselju, Tihomir Stanic, Filmski susreti
Publika na niškoj tvrđavi pete večeri Filmskih susreta uprkos kiši. Foto:Promo/Filmski susreti

I stvarno, brojna glumačka ekipa ovog ostvarenja došla je na Filmske susrete u Niš. Publika, koja je pod kišobranima gledala ovaj nesvakidašnji film u našoj kinematografiji, snažnim aplauzom je pozdravila glumce Svetozara Cvetkovića, Tihomira Stanića, Vladana Živkovića, Davora Perunovića, Davida Tasića Difa, Milomira Rakića, Čedomira Štajna, Marka Markovića, Đorđa Đokovića, Nikolu Šurbanovića, Strahinju Blažića i reditelja Gordana Matića.

Film Pucnji u Marselju, Tihomir Stanic, Filmski susreti
Tihomir Stanić sinoć u Nišu. Foto:Promo/Filmski susreti

Tako je bilo i tokom prikazivanja filma „Jedini izlaz“ reditelja Darka Nikolića. Iako je ovaj psihološki triler već imao bioskopski život, a kao televizijska serija dodatno dobio na popularnosti, niška publika je došla da pozdravi glumce.

„Jedini izlaz“ prati glavnu junakinju Anu Kolar šest godina nakon što joj je muž, čuveni beogradski advokat, stradao u požaru. Ona dobija informacije koje dovode u pitanje sve što je mislila da zna o tragediji, ali i o svojoj porodici. Paralelno, iznenadna smrt najboljeg druga njegove ćerke, uvlači inspektora Dejana Štrpca u lanac zločina, koji počinje misteroznim nestankom mlade advokatice od pre šest godina. Dok sve radi protiv njih, dvoje junaka započinju zajedničku potragu za istinom, koja ih suočava sa mrežom laži, ucena i ubistava, ali i mračnim tajnama iz sopstvene prošlosti.

Andjelka Prpic film Jedini izlaz Filmski susreti
Anđelka Prpić Foto:Promo/Filmski susreti

I ono što su čekale, Nišlije su i dočekale. U punom sjaju pred njima su se poklonili glumci Anđelka Prpić, Danica Maksimović, Dejan Tončić, Vukašin Jovanović, Sonja Kolačarić, Damjan Kecojević, Milena Predić, Joakim Tasić i reditelj Darko Nikolić.

Za glumca večeri petog dana festivala proglašen je Đorđe Đoković, koji u filmu „Pucnji u Marseju“ igra Ivana Rajića.

Sinoćni program počeo je minutom ćutanja u čast velikana srpskog glumišta Milana Laneta Gutovića, koji je juče preminuo u 76. godini u Beogradu. Na ovom festivalu, Gutović je dva puta osvojio Nagradu „Car Konstantin“ za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.

Večeras su na repertoaru filmovi „Oaza“ Ivana Ikića i „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, kojima se završava takmičarski deo programa.

Dobitnici nagrada biće poznati u petak, 27. avgusta, na svečanom zatvaranju 56. Filmskih susreta.