Želimir Žilnik Foto:Vuk Vukmirović

Čuveni reditelj, dobitnik ovogodišnje nagrade za životno delo, održaće masterklas, a publika će moći da pogleda retrospektivu njegovih filmova.

Masterklas pod nazivom „Kafa sa Žilnikom“ biće organizovan 23. avgusta u Dvorani Park, a sa nagrađivanim rediteljem, čiji je rad uvek aktuelan i relevantan činilac regionalne kinematografije, razgovor će voditi reditelj Sead Šabotić.

Nakon toga će, kako je najavljeno, biti upriličena specijalna projekcija filma „Žurnal o Želimiru Žilniku“, a potom sledi razgovor sa autorom tog ostvarenja Jankom Baljkom i producentom Sinišom Bokanom.

Na istom mestu, 24. i 25. avgusta, biće upriličena retrospektiva filmova pod nazivom „Želimir Žilnik – kratki rezovi“.

Želimir Žilnik autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima. Nakon završenih studija prava, od samog starta profesionalnog rada na filmu, okrenut je savremenim temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. Studentske demonstracije 1968. godine, i veliki potres iste godine, poslee okupacije Čehoslovačke, tema su njegovog prvog igranog filma „Rani radovi“ (1969), nagrađenog Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu, kao i sa četiri nagrade u Puli iste godine.

„Nezaposleni ljud“ Želimira Žilnika  Foto:Promo/FFHN-MFF

Nakon problema sa cenzurom u Jugoslaviji, Žilnik sedamesetih godina prolog veka odlazi u Nemačku gde stvara nezavisne filmove. Po povratku, režira seriju dobro primljenih televizijskih filmova i doku-drama, za Televiziju Beograd i TV Novi Sad.

Tokom devedesetih, u nezavisnim filmskim i medijskim produkcijama, realizuje niz igranih i dokumentarnih ostvarenja na temu kataklizme na Balkanu. Uz relevantnu internacionalnu televizijsku distribuciju, filmovi iz ovog perioda prikazani su i na brojnim međunarodnim festivalima, a na Berlinalu 2005. godine „Marble Ass“ je dobio značajnu nagradu „Teddy & Bear“. Uz kontinuirani rad na filmskoj produkciji, od 1997. godine se bavi i pedagoškim radom – mentor je i izvršni producent niza međunarodnih filmskih radionica za studente iz regiona jugoistočne Evrope. Od 2006. angažovan je kao gostujući predavač na nekoliko inostranih filmskih škola na univerzitetima u Velikoj Britaniji, SAD i Sloveniji.

„Kućni red“ Želimira Žilnikanagrada za živ Foto:Promo/FFHN-MFF

35. Filmski Festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival pod sloganom „Mi smo djeca filma“ svečano će otvoriti 22. avgusta na Kanli kuli glumica Vesna Pećanac, koja je takođe dobitnica nagrade za životno delo. Do 28. avgusta biće prikazano 80 filmskih projekcija u okviru pet selekcija i pratećeg programa, na pet lokacija u Herceg Novom.

Bonus video: Veče sa Ivanom Ivanovićem – Janko Baljak i Želimir Žilnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar