Janko Baljak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Živeli smo u nedemokratskom društvu u Miloševićevo vreme i činilo mi se da nema većeg mraka nego što je to bilo devedesetih godina. Iz ove perspektive mislim da je tada bilo više slobode i dijaloga. Danas nema ni dijaloga ni sučeljavanja, niti bilo čega što liči na privid demokratije, rekao je reditelj Janko Baljak, na 37. tribini „Nije filozofski ćutati“ u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On je istakao da nema dilemu da li treba izaći na izbore.

– Mada sam mislio da sve znam i da se svega sećam, neverovatno je koliko sam stvari zaboravio a to sam saznao nakon što sam proveo 54 dana i noći u montaži dokumentarne serije „DecenijAVlasti“. Osetio sam se pregaženo, otrovano, još uvek mi fali detoks tretman. Utisak je strašan, pojedene su nam najbolje godine. Taj čovek nije izašao iz kampanje, ona traje deset godina. Razloga za izaći na izbore ima u svakom kadru tog filma koji sam radio – objasnio je Baljak.

Svako može da seti, dodao je, bar nekog poniženja koje smo kolektivno doživljavali proteklih deset godina.

– Imam teoriju da mlade generacije apstiniraju jer su videle poraz svojih roditelja. Ja sam 30 godina proveo na ulici, a danas su na vlasti i dalje Vučić i Dačić. Mladi to vide i zato i zatvaraju u komfornije svetove i imaju malo društvenih angažmana. To zatvaranje i dalje traje ali ako su rešili da ostanu da žive u Srbiji neće moći stalno da doživljavaju poniženje i ta svest će se prelomiti. Zato su za mene ovi izbori između dobra i zla i koliko cenimo lično dostojanstvo. To nema veze ni sa političkim partijama ni sa ideologijom, ni da li će nam mafija gaziti i uništavati živote.

Na skupu su govorili i Danica Popović, reditelj Goran Marković, i Zoran Kesić. Moderator je bio Ognjen Radonjić.

***

BONUS VIDEO: Najava Novine NOVA Decenija Vlasti

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)