FEST, 50 međunarodni flmski festival, 50 medjunarodni filmski festival, Novi hrabri svet, Fest 22
Foto: Fest/Promo

Jubilarno, 50. izdanje Međunarodnog filmskog festivala Fest biće održano od 25. februara do 6. marta, a u selekciju su uvršćeni pobednici festivala u Kanu i Veneciji, saopštili su producenti manifestacije iz Centra beogradskih festivala.

Fest će biti održan pod sloganom „Novi hrabri svet“, koji je igra rečima u odnosu na krilaticu prvog izdanja festivala iz 1971. godine – „Hrabri novi svet“.

Tokom festivala publika će moći da vidi više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će se odvijati u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Na Festu će biti prikazani i filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala – u Kanu i Veneciji.

U pitanju je film „Titan“, rediteljke Žulije Dukorno, koji je trijumfovao u Kanu, odnosno ostvarenje „Događaj“, rediteljke Odri Divan, koji je ovenčan Zlatnim lavom na 78. Veneciji.

Podsetimo, kada je „Titan“ prikazan u Kanu kritičari su ga opisali kao najstrašniji ili najslađi film o ženi, serijskom ubici koja vodi ljubav sa svojim automobilom…

S druge strane, „Događaj“ se odigrava 1963. godine u naizgled liberalnoj zemlji Francuskoj, u kojoj se jedna studentkinja bori sa neželjenom trudnoćom i traži sve moguće načine da abortira. Jer, abortus je ilegalan, a Ana, glavna junakinja, svesna je da ukoliko se „oslobodi ploda“ u svojoj utrobi zatvor, pa čak i smrtna kazna joj vise nad glavom.

50. Fest će 25. februara u Kombank dvorani biti otvoren filmom „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića. Biće to srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade na festivalu u Karlovim Varima, gde je imalo svetsku premijeru – Kristalni globus za najbolji film, nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma), za direktorku fotografije (Jelena Stanković)…

Tradicionalna Festova nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena istaknutim domaćim filmskim stvaraocima – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. izdanja našeg festivala, biće objavljen kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja Festa.

Podsetimo, na jubilarno izdanje našeg najuglednijeg filmskog festivala trebalo bi da dođu i brojni gosti iz sveta.

Glumac i reditelj Nikita Mihalkov, kao što je Nova.rs već pisala, potvrdio je da će doći u Beograd, ili na otvaranje ili na zatvaranje festivala, ovih dana se očekuje konačan odgovor američkog sineaste Olivera Stouna, a našoj publici pokloniće se i italijanski reditelj Paolo Ðenoveze i američki glumac Kejleb Londri Džons, koji je 2021. u Kanu dobio Zlatnu palmu za najbolju mušku ulogu.

Bonus video:

Holivudska zvezda Val Kilmer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar