Stefan Arsenijevic, reditelj filma Strahinja Banovic
Stefan Arsenijević, reditelj filma Strahinja Banović Foto:Michal Cizek / AFP / Profimedia

Ceremonija dodele glavnih nagrada 55. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima upravo je okončana. Sa zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo da je film „Strahinja Banović“ osvojio čak tri nagrade u okviru glavnog takmičarskog programa, uključujući i onu najvažniju – gran-pri Kristalni globus za najbolji film, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Tumač naslovne uloge u Arsenijevićevom filmu, Ibrahim Koma, proglašen je za najboljeg glumca festivala, dok je direktorka fotografije Jelena Stanković dobila specijalno priznanje žirija. Kao što smo vam javili, „Strahinja Banović“ je ranije tokom dana već osvojio dve nagrade u Karlovim Varima: nagradu Ekumenskog žirija i nagradu žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label. Sa ukupno pet osvojenih odličja, uključujući i ono glavno, „Strahinja Banović“ je najuspešniji film 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima.

Podsećamo… Arsenijevićev film (čiji je međunarodni naslov „As Far As I Can Walk“) takmičio se u glavnom programu Festivala zajedno sa još 12 ostvarenja iz celog sveta. „Strahinja Banović“ je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzima srpsko ime Strahinja. Strahinja sa svojom ženom Ababuo živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov živo, objavio je Filmski centar Srbije.

Režija filma potpisuje Stefan Arsenijević, koji je na scenario radio sa Bojanom Vuletićem i Nikolasom Dukrajem. Pored nagrađene direktorke fotografije Jelene Stanković, na filmu su radili montažerka Vanja Kovačević, scenografkinja Zorana Petrov, kompozitor Martinas Bialobžeskis, kostimografkinja Karin Rando de Felis… U filmu, pored u Karlovim Varima nagrađenog francuskog glumca Ibrahima Kome, glume austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. U filmu epizodne role tumače srpski glumici Nebojša Dugalić i Jelena Mihajlović.

Stefan Arsenijevic, Ibrahim Coma i Miroslav Mogorovićc
Stefan Arsenijević, Ibrahim Coma i Miroslav Mogorović Foto:Michal Cizek / AFP / Profimedia

„Strahinja Banović“ nastao je u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon Filmom. Arsenijevićevo ostvaranje podržali su Filmski centar Srbije, „Eurimaž“, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar i Kreativna Evropa – Media.

Stefan Arsenijevic i Itan Houk
Stefan Arsenijević i Itan Houk Foto:Michal Cizek / AFP / Profimedia

Ceremoniji zatvaranja i dodele glavnih nagrada u Karlovima Varima su prisustvovali Džoni Dep, Itam Hok (koji je Arsenijeviću uručio prestižni Kristalni globus), Jan Svjerak, kao i druge znamenite zvanice iz sveta evropskog i svetskog filma.

BONUS VIDEO: Sahrana Laneta Gutovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare