35. Filmski festival u Herceg Novom Foto:Promo/FFHN MFF

Grand Prix 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, Velika zlatna mimoza pripao je filmu “Stric” reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

“Za podsećanje da svaka nacija ima svog oca, ali i strica”, ovom ostvarenju je pripalo i posebno priznanje – plaketa “Zoran Živković”, kao i nagrada za najbolju mušku ulogu Predragu Mikiju Manojloviću, za ulogu strica.

Zlatna mimoza za najbolju režiju dodeljena je Sonji Tarokić za film “Zbornica” a glumice Marina Redžepović za ulogu Ane Marije i Nives Ivanković za ulogu direktorke Vedrane ravnopravno dele nagradu za najbolju žensku ulogu jer, kako je rečeno, “za tango je potrebno dvoje, a za ulogu je potrebna partnerka”.

Tanji Šljivar i Milici Tomović za film “Kelti” pripala je nagrada za najbolji scenario, u kojem je ponuđen, kako stoji u obrazloženju, “margarin za rođendanski sendvič, bugarski viski za roditelje i bensendin za celo društvo”.

Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu dodeljena je Jeleni Stanković, za najbolju fotografiju u filmu „Strahinja Banović“, jer “uz svakog uspešnog reditelja, stoji uspešna snimateljka” duhovito je aludirao žiri na bračni par Stanković – Arsenijević.

Specijalno priznanje žirija otišlo je u ruke reditelju Ivanu Bakraču, za film „Poslije zime“, koji je “generacijski vapaj za slobodom”.

Odluke u takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma doneo je žiri u sastavu: glumica Jelena Gavrilović, reditelji Zrinko Ogresta, Srđan Dragojević i Ivan Ikić i scenarista Stefan Bošković.

35. Filmski festival u Herceg Novom Foto:Promo/FFHN MFF

Žiri dokumentarnog filma činili su reditelji Samir Karahoda i Marko Grba Singh i producentkinja Bojana Radulović. Oni su odlučili da Zlatnu mimozu za najbolji dokumentarni film dodele ostvarenju “Prilagođeni” reditelja Dejana Petrovića a specijalno priznanje je dodeljeno filmu “Gnezdo” reditelja Hlynur Palmasona.

Najboljim studentskim filmom proglašen je “Planiranje leta” u režiji Alexandru Mironescu, studenta Nacionalnog univerziteta za pozorište i film “I.L. Caragiale” u Bukureštu, a specijalno priznanje je osvojio Andrija Mugoša za „Ječam žela“ i Karmen Obrdalj sa banjalučke akademije za ostvarenje “Kad jutro svane”. U žiriju koji je odlučivao o najboljem studentskom filmu bili su reditelj Nikola Ljuca, producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej i scenaristkinja Dunja Kusturica.

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA, u kojem su bili Mikelanđelo Mesina, Nino Kovačić i Stojan Stamenić,. pripala je filmu “Jahači” Dominika Menceja, za autentičan i potentan način na koji kanališe regionalnu realnost. Kako stoji u obrazloženju: “Priču ,,Jahača“ ličnom mogu doživeti na svim kontinentima, bez bilo kakvog poznavanja konteksta društvene realnosti regiona, što je vrlo važno za naš internacionalni žiri kritičara”.

Plaketa “Milan Žmukić”, o kojoj su odlučivali članovi festivalske Direkcije i predstavnik “Centar filma” Beograd, pripala je Gordani Ogurlić, dugogodišnjoj urednici filmskog programa u JUK “Herceg-fest”, i novinarki i publicistkinji Vitki Vujnović, za angažman na Festivalu od prvog izdanja do danas.

35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival
Želimir Žilnik Foto: Vuk Ilić

Savet Festivala je, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, Poveljama zahvalnosti nagradio filmske montažerke Sonju Pekić i Ginu Paović. Pre toga, dodeljene su i nagrade za životno delo reditelju Želimiru Žilniku, direktoru fotografije Bojanu Bazeliju i glumici Vesni Pećanac.

Najveći festival filma u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijh u regionu, nakon dodele nagrada na Kanli kuli, zatvorio je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu, film Rubena Ostlunda “Trougao tuge”.

Bonus video: Prva klapa novog Zafranovićevog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar