Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Film "Leto nade" iransko-kanadske rediteljke Sadaf Forogi osvojio je najveće priznanje na Filmskom festivalu Karlove Vari, koji je sinoć završen dodelom nagrada, a među laureatima našlo se i hrvatsko-srpsko ostvarenje "Stric".

Kristalni globus, Gran pri Filmskog festivala u Karlovim Varima dodeljeno je sinoć, na ceremoniji zatvaranja 56. smotre u Češkoj, ostvarenju „Leto nade“ (Summer with Hope). Ovu socijalnu dramu o borbi dva mladića protiv vlasti potpisala je Sadaf Forogi, koja je primajući priznanje istakla kako „živimo u svetu punom diskriminacije i nasilja“, zbog čega se nada da će njeno ostvarenje promeniti stvari.

Specijalnu nagradu žirija dobio je španski sineasta Honas Trueba za ostvarenje „You Have to Come and See It“, dok je češki film „Word“ ovenčan sa dva priznanja – Beata Parkanova za najbolju režiju, odnosno Martin Finger za najboljeg glumca, navodi se na zvaničnom festivalskom sajtu.

Najboljim glumicama proglašene su Marijam Kundadze i Taki Mumladze za role u gruzijskom ostvarenju „A Room of My Own“, a nagrade Proksima, iz istoimenog takmičarskog programa „Proxima“ dobili su dokumentarac „Art Talent Show“, argentinsko ostvarenje „La Pieta“, ali i hrvatsko-srpski film „Stric“ (Uncle).

Film Stric
Predrag Miki Manojlović u filmu Stric Foto: Eclectica/Promo

U ovom ostvarenju debitantskog scenarističko-rediteljskog tandema Andrija Mardešić i David Kapac glavnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović. U obrazloženju žirija 56. Međunarodnog filmskog festivala Karlove Vari navodi se da je reč o „uznemirujućem debiju koji balansira na ivici groteske i trilera“.

Pored Manojlovića, u filmu, okarakterisanom kao „uznemirujuće ostvarenje u stilu Hanekea, koje vešto balansira između farse i trilera, dok se genijalno poigrava narativnom strukturom“, glume Goran Bogdan i Ivana Roščić, a premijerno će biti prikazan na predstojećem 29. Festivalu evropskog filma Palić, koji počinje 16. jula.

Džefri Raš , Benisio del Toro Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Specijalna priznanja na zatvaranju 56. Karlovih Vari uručena su doajenima glumišta. Predsedničke nagrade otišle su u ruke Boleka Polivke i Benisija del Tora, a Kristalni globus za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji dodeljen je Džefriju Rašu.

Bonus video: Miloš Đukelić o Kanskom festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar