Jasna Đuričić u sceni iz filma "Quo vadis, Aida" Foto: Deblokada Promo

Film "Quo Vadis, Aida?" sarajevske rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić sa novosadskom glumicom Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi i Borisom Isakovićem u ulozi generala Ratka Mladića od danas u 20 sati biće dostupan onlajn i za gledaoce u Srbiji, najavili su producenti ovog ostvarenja. Ovaj film o Srebrenici je, inače, bosanskohercegovački kandidat za Oskara.

Ratna drama prati sudbinu Aide, nekadašnje profesorke, koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage UN u Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme vlast u gradu, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar UN kampa. Kao insajder u pregovorima, Aida ima pristup svim informacijama i pokušava da spasi svoju porodicu od sigurne smrti. Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Rejmond Tiri, Johan Heldenberg, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler , Dino Bajrović i drugi, navodi se u opisu filma koji može da se pogleda na platformi „Kinomiting point“.

Film „Quo Vadis, Aida?“ imao je svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu početkom septembra 2020. godine, odmah potom i na Filmskom festivalu u Torontu, a tokom narednih meseci bio je prikazan i na mnogim drugim internacionalnim filmskim festivalima.

Nakon premijernog prikazivanja u Veneciji film je dobio i tri nezavisne nagrade: organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication), podsećaju u produkcijskoj kući „Deblokada“.

Jasna Đuričić u filmu „Quo Vadis, Aida?“ Foto: Deblokada Promo

Na Filmskom festivalu u Antaliji je „Quo Vadis, Aida?“ u oktobru nagrađen za najbolji internacionalni igrani film. Na Filmskom festivalu El Gouna u Egiptu dobio je „Zlatnu zvezdu“ za najbolji film, dok je Jasna Đuričić nagrađena za najbolju žensku ulogu. Film je osvojio i Gran pri „Zlatni atlas“ na 21. Filmskom festivalu u Arasu u Francuskoj za najbolji film.

„Quo vadis, Aida?“ je u bioskopskoj distribuciji u Bosni i Hercegovini od oktobra, a i pored toga što još nije počelo prikazivanje na teritoriji Republike Srpske, već dugo je najgledaniji film u zemlji, navode u „Deblokadi“.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić („Deblokada“, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa kućama „Coop99“ (Austrija), „Digital Cube“ (Rumunija), „N279 Productions“ (Holandija), „Razor Film“ (Nemačka), „Extreme Emotions“ (Poljska), „Indie Prod“ (Francuska) i „Torden Film“ (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, nemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare