Natali Portman
Natali Portman Foto:FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Natali Portman igraće u filmu "Dani napuštenosti" po romanu Elene Ferante, a dok je potpisivala ugovor sa HBO-om, njen već pomalo zaboravljeni film "Vaše visočanstvo", premijerno prikazan pre 10 godina, popeo se ovih dana u vrh liste po gledanosti na Netfliksu.

Hibrid fantastike, avanture i komedije u režiji Dejvida Gordona Grina sa Denijem Mekbrajdom, Džejmsom Frankom i Natali Portman u glavnim ulogama imala je sve šanse za uspeh u bioskopima. Ali je, ispostavilo se, na blagajnama zaradio 28 miliona dolara, što nije bila ni polovina budžeta uloženog u film. Vremenom su ljubitelji ovakve vrste filmova počeli da ga smatraju kultnim.

Deni Ben Best i Deni Mekbrajd, nakon što su napisali scenario za seriju „Na istok i dole“ i ona je postala više nego uspešna, poduhvatili su se sasvim drugačije priče. U imaginarnoj zemlji Morna, u srednjem veku, princ Tadeuš (Mekbrajd) živi u senci svog lepog i arogantnog brata Fabijusa (Franko). A kada zli čarobnjak Lizar, da bi ispunio staro proročanstvo, otme Fabijusovu verenicu Beladonu, braća kreću na put da je pronađu i izbave. Na putu iskušenja priključuje im se i tajanstvena Izabel (Natali Portman), princeza-ratnica koja ima svoje mračne planove. Njih troje moraju da savladaju mnoge prepreke, suoče se sa jezivim stvorenjima i pobede vitezove izdajnike da bi ispunili misiju…

Natali Portman
Natali Portman u filmu „Vaše visočanstvo“ Foto:Universal / Planet / Profimedia

Kritika je film, kada se pojavio isekla. Na „Roten tomejtousu“ ima 27 odsto, a na IMDb-u nosi ocenu 5,5. Džejms Franko je čak te 2011. bio nominovan i za „Zlatnu malinu“ za najgoreg sporednog glumca (pripala je Alu Paćinu za ulogu u filmu „Džek i Džil“). Međutim, „Vaše visočanstvo“ od 1. maja može da se pogleda na Netfliksu i tu je, začudo, mnogo bolje kotiran. U Americi je odmah dospeo na sedmo mesto po gledanosti.

U ovom omažu epskim sagama sa mačevima i vitezovima iz osamdesetih godina ima i akcije, i humora, pa i seksualnih aluzija, ali se „Vaše visočanstvo“ fanovima dopalo pre svega zbog mističnih, živopisnih lokacija koje pomalo podsećaju i na Srednju zemlju iz daleko poznatijeg „Gospodara prstenova“. Film je snimljen u Severnoj Irskoj, u prostorima sa ostacima srednjovekovnih zamkova nedaleko od Belfasta.

Natali Portman pre prihvatanja ove uloge već je dobila Oskara za „Crnog labuda“. Svojevremeno je rekla da joj je bilo zanimljivo da to uradi kada ju je reditelj Dejvid Gordon Grin ubedio da njena uloga ratnice koja barata lukom i strelom neće biti prosto kostimirana bajka.

Natali Portman
Natali Portman Foto:Universal / Planet / Profimedia

„Kada sam sela sa Dejvidom, rekao mi je: ‘Ta devojka će da bude zaista zabavna ovde’. Bila sam srećna zbog toga što je na mene gledao tako, pošto je (uloga) zaista različita od svega što sam uradila na filmu“, ispričala je glumica za „Entertejnment vikli“.

Natali Portman sada će se okušati i na televiziji. Potpisala je ugovor sa HBO-om prema kom će igrati glavnu ulogu i (biti izvršni producent) TV filma „Dani napuštenosti“ po romanu svetskog literarnog fenomena Elene Ferante. Film će režirati Megi Bets, a pre toga bi trebalo da se pojavi i u seriji „Dama u jezeru“ po romanu Lore Lipman na „Eplu“.