Foto: Marko Đoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija je pripremila u okviru nedeljnog repertoara nove audio i video snimke koji se mogu pronaći na digitalnim platformama.

Audio sreda posvećena je otvaranju filharmonijske sezone 2017/18 kojom je otpočeo mandat šefa-dirigenta Gabrijela Felca. Na programu su Betovenova Pastoralna simfonija i Štrausova Alpska simfonija, koje Felc tradicionalno izvodi kao svoj “srećni repertoar” prilikom inauguracionih koncerata.

Onlajn sezona na Jutjub kanalu ovog petka u sati predstavlja koncert iz ciklusa “Pandemonijum”, posvećen jedinstvenoj kombinaciji muzike, glume i teksta.

Publika će imati priliku da pogleda “Putovanje u Italiju” Ðovanija Solime. Gudački kvartet Beogradske filharmonije i violončelistkinja Maja Bogdanović, izveli su ovo delo komponovano za glas, violončelo, gudački kvartet i elektroniku.

Glumac Vladimir Aleksić, čiji se značajan deo glumačke karijere odvija u Italiji, na originalnom jeziku je govorio stihove Mikelanđela Buonarotija, Ðordana Bruna i Frančeska Borominija koji prate ovo zanimljivo ostvarenje.

Sećanje četvrtkom biće posvećeno nedavno preminulom, slavnom kompozitoru Kšištofu Pendereckom sa kojim je Filharmonija imala čast da nastupi 2008. godine.