Foto: Promo

Šumadijski internacionalni filmski festival u Kragujevcu zakazan je od 18. do 20. decembra, a publika će moći da pogleda sedam filmova u Pozorištu za decu i onlajn na festivalskom sajtu, saopštili su organizatori.

Pod sloganom „Tradicionalno i digitalno, tokom tri festivalska dana na ŠIFF-u će u okviru glavnog programa biti predstavljeno sedam filmova iz Austrije, Ukrajine i Francuske, kao i dva domaća debitantska filma.

Planirano je da festival 18. decembra u 13 sati bude otvoren projekcijom filma „A. S.“ u režiji Milene Grujić i srpskom premijerom filma „Sada ili sutra“ („Jetzt Oder Morgen“) austrijske rediteljke Lise Veber dva sata kasnije, dok će poslednjeg dana festivala od 15 sati biti prikazan „Ajvar“ Ane Marie Rossi a završnica sa dodelom nagrada predviđena je za 16.30 sati.

Ljubitellji filma moći će u međuvremenu da pogledaju 19. decembra „Should the Wind Drop“ francuske rediteljke Nore Martirosijan (13 sati) i „Loši putevi“ ukrajinske rediteljke Natalije Vorožbit (15 sati), a dan kasnije francuski „Poslednji dani proleća“ Izabel Lamberti (13 sati) i austrijski „Lovecut“ u režiji Ilijane Estanjol i Johane Lijete (15 sati).

Prateći program festivala odvijaće se onlajn, a predavanja će održati glumica i osnivač „Bašta festa“ Maja Šuša, kao i reditelji Đurđija Radivojević i Stefan Ivančić, jedan od selektora Festivala autorskog filma.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film, kome sleduje i novčana nagrada od 60.000 dinara, odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija, navode organizatori.

Manifestacija, osim što će se održavati u skladu sa svim propisanim zaštitnim merama je i humanitarnog karaktera, pa je ulaz na sve projekcije, kao i praćenje onlajn programa na festivalskom sajtu besplatno, uz donaciju za dečake iz Kragujevca Mihajla i Dimitrija Kragovića, koji boluju od teške bolesti, preciziraju organizatori.

Festival organizuje „Art kvart“ uz podršku kragujevačkog Pozorišta za decu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar