Narodno pozorište/Foto: Profimedia.rs

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, 70. po redu, biće održan od 21. do 28. aprila u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu pod sloganom "Epsko i dramsko", najavili su organizatori.

Dok se svakodnevno objavljuju informacije o otkazivanju programa i događaja u oblasti kulture, obustavlja se igranje predstava, odlažu koncerti i otkazuju manifestacije, traže novi datumi za festivale,  novinar i pozorišni kritičar Slobodan Savić predstavio je selekciju 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine na konferenciji za novinare u prostorijama Srpskog narodnog pozorišta.

Savić je odabrao sedam predstava uz konstataciju da je pozorišna produkcija u Vojvodini siromašnija u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

„Osim materijalne krize gotovo podjednako imamo krizu ideja, kreativnosti, estetike, repertoarske politike. To nije karakteristično samo za Vojvodinu, već za celu Srbiju“, rekao je Savić.

Program jubilarnog Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine obuhvatiće predstave: „Semper idem“ Đorđa Lebovića, u režiji i dramatizaciji Gorčina Stojanovića i produkciji Narodnog pozorišta iz Sombora, „Travnička hronika“ Ive Andrića u režiji i dramatizaciji Nikite Milivojevića (Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Sombora), „Ana Karenjina“ Lava Tolstoja u režiji Dejana Projkovskog (Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház), „Ujka Vanja“ Antona Pavloviča Čehova u režiji Andreja Nosova (Narodno pozorište ,,Sterija“, Vršac i Hartefakt fond iz Beograda).

Savić je uvrstio i predstave „Gospodin Mokinpot“ Petera Vajsa u režiji Ljuboslava Majere (Narodno pozorište ,,Toša Jovanović“), „Gustav je kriv za sve“ Kokana Mladenovića (Pozorište ,,Kostolanji Deže“, Subotica) i „Radnička hronika“ Petra Mihajlovića u režiji Veljka Mićinovića (Narodno pozorište iz Subotice), a u čast nagrađenih ansambl Pozorišta mladih iz Novog Sada izvešće autorski projekat Olje Đorđević „Zaljubljivanje“.

Na programu će biti i predstave za decu: „Nemušti jezik“ Milivoja Mlađenovića, u režiji i adaptaciji Jovana Grujića (Narodno pozorište ,,Sterija“, Vršac), „Pepeljuga“, po motivima bajke braće Grim, u adaptaciji i režiji Dore Gimeši (Narodno pozorište ,,Toša Jovanović“, Zrenjanin), „Divljožder“ Jovana Carana (Narodno pozorište ,,Toša Jovanović“), „Tri musketara“ Aleksandre Glovacki po istoimenom romanu Aleksandra Dime, u režiji Predraga Štrbca (Dečje pozorište, Subotica) i „Teatru s ljubavlju“ Bonja Lungova i Konstantina Karakostova (Dečje pozorište, Subotica).