Nema koncerata i predstava, organizatori mole za strpljenje

Kultura 12. mar. 202010:56 > 14:10
Podeli:
Foto: Promo

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve ustanove kulture, vlasnike prostora u kojima se odigravaju događaji iz oblasti kulture i organizatore kulturnih programa i manifestacija u Srbiji da, zbog opasnosti širenja koronavirusa, bez ikakvog izuzetka poštuju odluku Vlade Republike Srbije da se zabrane javna okupljanja na javnim mestima u zatvorenim prostorima kada se okuplja više od 100 ljudi.

Odložene su sve pozorišne predstave, premijere, festivali, koncerti…

Srpska akademija nauka i umetnosti će ubuduće raditi u izmenjenom režimu. Otkazuju se ili odlažu svi naučni skupovi, predavanja, koncerti i grupne posete u SANU.

Biblioteka SANU i Arhiv SANU će biti zatvoreni za sve posetioce i istraživače, a pristup Palati SANU i drugim objektima kojima SANU upravlja biće takođe ograničen samo na zaposlene i članove SANU.

Galerija SANU će do daljeg biti otvorena, uz kontrolu i ograničavanje broja posetilaca na 30 u isto vreme i ove mere će trajati do 30. aprila.

Odluku da obustavi programe doneo je i kolegijum Doma kulture „Studentski grad“.

Galerija Matice srpske od 13. marta obustavlja predavanja, grupne posete, stručna i tematska vođenja, kreativne radionice za decu i koncerte i ostaje otvorena samo za individualne posete.

Kulturni centar Beograda je obustavio sve žive programe i filmske projekcije zbog opasnosti širenja koronavirusa, a Beogradski izlog i galerije će nastaviti da rade samo bez vođenja i grupnih poseta.

Sava Centar je na sajtu objavio obaveštenje Sekretarijata za kulturu grada Beograda o zabrani održavanja svih događaja koji podrazumevaju okupljanje više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, kao i informaciju o odlaganju koncerta violiniste Are Malikana, zakazanog za 14. mart, za 14. oktobar.

Gitar art festival saopštio je da se odlaže premijera koncerta “Recuerdos de Belgrado” Hoakina Klerča, posvečen Beogradu, koja je trebalo 14. marta u Zadužbini Ilije M. Kolaca da izvedu solisti Marko Tamajo, Rafael Agire i David Martinez, kao i Simfonijski orkestar i Hor RTS na čelu sa Bojanom Suđićem, i da će novi datum koncerta biti saopšten u narednih par dana, a sve kupljene ulaznice će važiti i za novi datum koncerta.

Svi događaji u Kombank dvorani, izuzev filmskih projekcija, zakazani do 3. aprila biće pomereni. To su: „40 Fingers“ (12.3), 40 godina Orgazma (19.3), Poetski kabare Ivo Andrić (19.3), Sanja Ilić i Balkanika (20.3), Darko Mitrović – komedija na nogama (21.3), One stvari (22.3), The Frajle (23, 24. i 25.3), kabare Druga strana filma (25.3), koncert Marka Louisa (26.3), Državni posao – velika reforma (27.3), Esports Balkan league (29.3), predstava Tamo daleko (30.3. i 2.4), Regionalni stand up šou (1.4) i Tonči Huljić & Madre Badessa (3.4). Organizatori događaja će u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 2. aprila, informisati kupce ulaznica o novim terminima odloženih događaja i otkazanim događajima za koje će moći da traže povraćaj novca, piše u saopštenju Kombank dvorane.

Iz Kolarčeve zadužbine su javili da otkazuju koncerte Nemanje Radulovića (16. i 19. mart) i projekciju dokumentarnog filma o njemu (17. i 18. mart).

Odložen je i Festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“, koji je trebalo da se održi u Jagodini od 20. do 27. marta, a novi termin biće utvrđen posle konsultacija sa pozorištima Srbije. Kupljene karte važiće za novi termin održavanja festivala, čiji je prateći program trebalo da počne sinoć izvođenjem predstave „Ubi me kurije oko“ u režiji Vesne Stanković.

Narodno pozorište u Beogradu, Foto: BETAPHOTO/ANA SLOVIC/

Beogradska filharmonija je otkazala sve koncerte u narednom periodu zbog zabrane javnih skupova u zatvorenim prostorijama i dodatnih mera opreza usled širenja koronavirusa, a odlaže se i svečano uručenje nagrade „Meša Selimović“ Vladimiru Pištalu, zakazano za 16. mart u Narodnom pozorištu.

Narodna biblioteka Srbije odlučila je da otkaže sve programe i da maksimalan broj korisnika u čitaonicama ograniči na 100 osoba, u skladu sa preporukom Vlade Srbije.

Zbog novih mera za suzbijanje koronavirusa, Beogradsko dramsko pozorište je saopštilo da obustavlja igranje predstava na redovnom repertoaru.

Premijera predstave „Ružni, prljavi, zli“ Slobodana Obradovića, u režiji Lenke Udovički, najavljena za 14. mart na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“, takođe se otkazuje.

Zbog koronavirusa i Jugoslovensko dramsko pozorište prestaje sa igranjem predstava do daljeg, kao i „Madlenianum“.

Istorijski muzej Srbije saopštio je da se odlaže otvaranje izložbe „Kraljevi i svetitelji srpski”, planirano za petak 13. mart, a o novom terminu javnost će naknadno obavestiti.

Svi programi u Srpskom narodnom pozorištu otkazani su do daljeg prema preporuci Vlade Republike Srbije, a novac za kupljene ulaznice moguće je podići na Biletarnici SNP-a u roku od 15 dana.

Onima, koji su karte kupili putem interneta, novac će biti vraćen na račun, saopštila je Uprava SNP-a.

Narodni muzej u Beogradu odlaže realizaciju redovnih programa za posetioce – predavanja, grupne posete, stručna i tematska vođenja, radionice i koncerte, ali će biti otvoren za individualne posete.

Istorijski muzej Srbije, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Programe do daljeg obustavlja i Dom omladine Beograda.

Ta odluka se odnosi na programe koje organizuje Dom omladine Beograda, ali i na koprodukcije i programe drugih organizatora čije je održavanje bilo planirano u DOB-u.

Izložbe u Galeriji Doma omladine Beograda odvijaće se u skladu sa godišnjim programom, ali bez organizovanja ceremonije otvaranja, javnih vođenja i grupnih poseta.

Informacije o novim datumima događaja koji se neće održati u predstojećem periodu, uključujući i 67. Martovski festival, biće blagovremeno objavljene, u skladu sa daljim razvojem situacije i uputstvima nadežnih organa, navedeno je u saopštenju DOB-a.

Organizatori događaja, za koje se ulaznice distribuiraju preko prodajnih mesta „Ticket Visiona“-a, postigli su saglasnost i zauzeli zajednički stav u vezi sa odlaganjem  i otkazivanjem događaja zbog koronavirusa, a najaksnije do 2. aprila će, kako navode, informisati građane o novim terminima i lokacijama odloženih događaja, kao i o otkazanim događajima za koje će kupci moći da traže povraćaj novca.

Imajući u vidu da je usled nastupanja više sile nužno odložiti ili otkazati planirane događaje, organizatori mole građane za strpljenje i razumevanje.