Predstava iz Bugarske "Samurajeva kćerka", Foto:Promo/KomunikArt

Međunarodni festival pozorišta za decu počinje sutra, 20. septembra, i trajaće do 24. septembra na nekoliko lokacija u Subotici. Festival će biti održan u hibridnom formatu, kao kombinacija uživo izvedenih predstava i projekcija snimaka, a na programu će biti 11 predstava iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Direktor festivala i selektor glavnog programa Zoran Đerić uručiće u 17 časova u Dečjem pozorištu Subotica nagradu „Mali princ“ ovogodišnjem laureatu Vladimiru Andriću, a dobitnik istog priznanja je i bugarski reditelj Slavčo Malenov. Prethodno će u 16.30 u foajeu Dečjeg pozorišta Subotica biti otvorena izložba posvećena Vladimiru Andriću.

Prvi put festival dodeljuje posthumnu Nagradu za život posvećen stvaralaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću, koju će u njegovo ime primiti Milica Radulović, direktorka Pozorišta lutaka Niš.

U programu otvaranja učestvovaće Dečiji hor „Emanuil“ iz Subotice predvođen dirigentkinjom Anastasijom Stokin, najmlađa folklorna grupa OKUD „Mladost” iz Subotice i Arsa sa Marsa.

“Mi smo Terakota vojska“, Foto:Promo/KomunikArt

Glavni program počeće izvođenjem slovenačke predstave „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta „Nebo“, u 18 časova u Narodnom pozorištu „Jadran”.

Uz slovenačku predstavu „To je Ernest”, uživo će biti izvedeno još pet predstava iz Srbije: „Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica, „Guliver” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad, „Ko se boji Isadore Dankan” Centra savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy” iz Novog Sada i „Crvenkapa“ Pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Za pet inostranih ostvarenja biće organizovane video projekcije u subotičkom bioskopu „Eurosinema“. Na programu će biti austrijska predstavu “Kraljica boja”, “Mladunče – Pingvin koji je hteo da leti” iz Rusije, „Guli” iz Izraela, “Alisine avanture u zemlji čuda” iz Nemačke i “Mi smo Terakota vojska” iz Kine.

Osim predstava u takmičarskom programu, najavljen je i prateći program.

Otvaranje studentske izložbe festivalskih plakata zakazano je za ponedeljak, 21. septembar, u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, a biće održane i promocije knjiga “Savršen darmar” Vladimira Andrića, zbornika radova “Knjiga 10” (Hotel Patria, 22. septembar) i “Laboratorija lutkarstva” Vahida Đurakovića (Hotel Patria, 23. septembar). Jedanaesti međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade biće održan 22. i 23. septembra u Hotelu „Patria“, na temu “Žensko stvalaštvo u pozorištu za decu i mlade i Festival kao društveni fenomen“.

Međunarodni festival pozorišta za decu, 27. po redu, ove godine biće održan uz poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka u skladu sa aktuelnom zdravstvenom situacijom, u cilju prevencije kovida.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar