Podeli:
Foto: Festival Promo

Međunarodni festival pozorišta za decu, koji se 27. Put održava od 20. do 24. septembra 2020. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće Nagradu za životno delo „Mali princ” piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ove godine se prvi put dodeljuje i posthumna nagrada za život posvećen stvaralaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.

Reč je o jednom od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

Vladimir Andrić (1944) je završio je Valjevsku gimnaziju, a diplomirao pozorišnu i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kod dr Huga Klajna i Aleksandra-Saše Petrovića. Od svoje dvadesete godine piše i režira, mahom za decu. Duže od četiri decenije radio je u Dečjoj redakciji Televizije Beograd.

Za televiziju je napisao oko 300 epizoda lutkarske serije „Laku noć, deco“ i oko 250 epizoda serijala „Pustolov“. U pozorištu je igrano njegovih šest drama, a dvadesetak je izvedeno na radiju. Na veliki broj njegovih pesama za decu komponovana je muzika.

Objavio je dela “Napred plavi, smeđi i crni”, “Večernji slon”, “Srce na zidu”, “Dve obale”, “Pisma iz peršuna”, “Pustolov”, “Kroz gudure Obrenovca”, “Daj mi krila jedan krug”, “Zamalo da me popiju mačke”, “Berba ušiju”, “Čitaj vetru omiljene knjige”, “Pustolovne priče”, “Lale Rašin usred sveta”, “Četiri patuljka”, “Savršen darmar”. Mnoge njegove pesme i priče nalaze se u bukvarima i čitankama, a “Pustolov” je deo lektire za osnovnu školu.

Dobitnik je svih značajnih srpskih nagrada u oblasti književnosti za decu.

Slavčo Malenov (1950) je jedno od najznačajnijih imena bugarskog lutkarstva. Ovaj reditelj, profesor lutkarske režije, autor knjiga o lutkarstvu, i prevodilac, diplomirao je 1978. režiju za lutkarsko pozorište na VITIZ-u.  a 1986. specijalizovao se na Internacionalnom institute za marionete u Šarlevil-Mezijeu u Francuskoj.

Radio je kao stalni reditelj u Državnim pozorištima lutaka u Varni i Plovdivu, kao i u Centralnom pozorištu lutaka Sofija gde je bio i umetnički direktor, a posle i kao reditelj u Pozorištu Atelje 313 u bugarskoj prestonici. Od 1992. redovni je predavač režije za lutkarsko pozorište u NATFIZ “Krsto Sarafov”.

Realizovao je više od 90 predstava za decu i odrasle, a preferirao je žanr bajke i estetiku marionetskog lutkarskog pozorišta. Njegove predstave su učestvovale i nagrađivane na brojnim međunarodnim festivalima u Evropi, SAD, Kanadi, Kubi, Meksiku, Tunisu, Indiji, Koreji i Japanu.

Dobitnik je velikog broja nagrada za režiju, kao i Ordena Ćirila i Metodija i nagrade Ministra kulture Republike Bugarske i priznanje Ikarus za izuzetan doprinos razvoju bugarskog lutkarskog pozorišta i Nagradu za sveukupni doprinos razvoju lutkarstva Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za odrasle “Pjero 2019”.

Slavčo Malenov, Foto: Promo/Festival Promo

Postuhmno je nagrađen Zoran Lozančić (1953 – 2019), koji je glumačku karijeru počeo u Narodnom pozorištu u Nišu a nastavio je u Narodnom pozorištu u Pirotu. Od 1983. bio je stalni član Pozorišta lutaka Niš. Kao glumac, glumac-lutkar, glumac-animator dosegao je vrh lutkarske umetnosti u više od 60 premijernih predstava. Pored toga brojnih glumačkih ostvarenja, sa velikim uspehom režirao je u svojoj matičnoj kući kao i drugim pozorištima u Srbiji. Predstave su mu selektirane i nagrađivane na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima.

U svet lutkarske režije 1993. godine ulazi postavkom komada “Olovka piše srcem”. Predstavi “Carev zatočnik” koju je postavio 2005. godine dodeljeno je 19 nagrada na nacionalnim i internacionalnim festivalima i pet nagrada na VI bijenalu scenskog dizajna Srbije. Time je postala najnagrađivanija predstava u istoriji niškog Pozorišta lutaka. Nosilac je više od 50 individualnih i kolektivnih nagrada.

Zoran Lozančić, Foto: Promo/Festival Promo

Podsećamo, prošle godine su nagrade “Mali princ” dodeljene glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću.  Među dobitnicima nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su bili i Zoran Hristić (2016), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci za decu.

U okviru glavnog programa 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će biti održan od 20. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 11 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Festival će biti realizovan u hibridnom formatu, kao kombinacija uživo izvedenih predstava, i onih koje će biti prikazane kao biskopska projekcija.

Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Komentari

Vaš komentar