Predstava "Guliver", Foto: MP Duško Radović/Belkisa Abdulović

Malo pozorište Duško Radović sutra (20) počinje novu sezonu premijerom predstave za decu "Guliver" po tekstu Zorana Đerića u režiji Isidore Goncić,

Ovaj lutkarski komad Zoran Đerić je napisao po motivima „Guliverovih putovanja“ Džonatana Svifta (1667-1745).

„Knjiga je objavljena pre 300 godina, ali je i dalje čitaju podjednako i deca i odrasli, svako na svoj način. Odrasli u njoj vide utopiju i distopiju, cene njenu satiričnost i parodičnost. Deca uživaju u Guliverovim avanturama, u njegovim putovanjima u daleke i neobične zemlje. Te zemlje su, u stvari, nepostojeće. U romanu ih ima više, a ovde su opisane dve: Liliput, zemlja malih ljudi i Brobdingnag, zemlja džinova“, navodi Đerić.

Predstava „Guliver“, Foto: MP Duško Radović/Belkisa Abdulović

Guliver je, podseća, džin među Liliputancima, pa se oseća i ponaša nadmeno, spreman je da pomogne u rešavanju njihovih problema, ali i da im se sveti, kad se prema njemu loše ponašaju.

U zemlji džinova on je patuljak, oseća se poniženo i nemoćno.

„To je opomena i kazna za prethodnu oholost. Guliver se spasava. Izlazi kao pobednik, da bi nam o svemu svedočio, poučen iskustvom velikog putnika i brodolomnika. Putovanje u nepoznato je velik izazov, ali može da bude i velika opasnost. Malo može da bude veliko, a veliko može da bude malo. Zato se ništa ne sme potcenjivati. Živimo u svetu velikih razlika i suprotnosti. To znaju odrasli, ali to treba da znaju i deca“, ističe Đerić.

Direktor Malog pozorišta „Duško Radović“ Aleksandar Nikolić navodi u saopštenju da „Guliver“ kroz bajkovitu vizuru govori o vrlo ozbiljnim temama vršnjačkog nasilja i nasilja uopšte, tako da deca uz glavnog junaka uče važne lekcije o životu.

Foto: MP Duško Radović/Belkisa Abdulović

„Zbivanja predstave smeštena su na Daleki istok i izgled predstave nosi jak vizuelni pečat inspirisan kulturom origamija, pa Guliverovo putovanje ujedno postaje unutrašnje putovanje nas, publike, u širenju vidika i prihvatanja različitih kultura. Na predstavi je vredno i predano radila sjajna ekipa Radovića, uz neke sjajne spoljne saradnike. Pored doajena u timu imamo i generaciju mlađih autora koji sa njima sarađuju, pa tako predstavu režira Isidora Goncić, mlada i perspektivna pozorišna rediteljka, muziku predstave komponuje Vera Milanković, iskusna kompozitorka, pijanistkinja i pedagog, Zoran Đerić , renomirani književnik, prevodilac, teatrolog i filmolog potpisuje tekst, Đorđe Kosić, tek diplomirani dramaturg i dobitnik Nagrade Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020, potpisuje dramaturgiju i songove, a pokret sjajna koreografkinja Jovana Ikonić, koja nam dolazi iz sveta mjuzikla“, istakao je Nikolić.

Predstava je prilagođena deci starijoj od tri godine, a rediteljka Isidora Goncić naglašava da je „nasilje među mladima akutni problem ne samo naše stvarnosti“.

„Svakodnevno smo svedoci ‘slučajeva’ koji više nego očigledno upozoravaju na problematično stanje odnosa među decom i mladima. Upravo zato, ‘Guliverova putovanja’ Džonatana Svifta, priča o jednom neobičnom putovanju u kojem se otkrivaju i upoznaju daleke, nepoznate zemlje, zapravo postaje polazište da se ispriča pozorišna priča o otkrivanju i upoznavanju našeg pravog unutrašnjeg bića, naše ljudskosti, empatije i humanosti, priča o surovosti koja nas na kraju vraća kući, našem pravom ‘ja'“, objašnjava Goncić.

U predstavi igraju Arsenije Tubić, Ivana Adžić, Katarina Dimitrijević, Nenad Radović i Teodora Tomašev.

Prva repriza je 19. septembra u 17 časova, a druga 20. septembra u 12 časova.

Predstava „Guliver“ gostovaće 21. septembra na 27. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, a 6. oktobra otvoriće 19. Međunarodni festival pozorišta za decu u Banja Luci.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar