Narodna biblioteka Srbije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Festival portugalske književnosti biće održan od 24. do 26. marta u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

U sadržajnim programima ove trodnevne manifestacije biće reči o savremenoj portugalskoj književnosti, portugalskom istorijskom romanu i poeziji, a specijalni gosti festivala biće istaknuti pisci iz ove zemlje – Žoao Morgado, Afonso Kruz i Žoao Luis Bareto Gimaraeš.

Prve večeri 24. marta svečano će otvoriti festival Viržinia Pina, ambasadorka Republike Portugala, i Neva Saravija, direktorka “Čigoja štampe”, a tema će biti – “Portugalski roman”. Gost je portugalski književnik Žoao Morgado, sa kim će razgovarati prevodilac dr Anamarija Marinović, dok je moderator – Milena Ðorđijević.

Naredno veče 25. marta gost će biti Žoao Luis Bareto Gimaraeš, autor zbirke poezije „Mediteran“, dok je tema – “Poezija Fernanda Pesoe i njen uticaj na stvaranje modernih portugalskih pesnika”, a učesnici programa su – studenti Katedre za iberijske studije u Beogradu, i prevodioci – dr Anamarija Marinović, Jelena Žugić i Vesna Stamenković.

Poslednje, treće veče, 26. marta na planu i programu je tema – “Stvaralaštvo Afonsa Kruza” kroz analizu savremenog portugalskog romana. Gost će biti upravo Afonso Kruz sa kim će razgovarati prevoditeljke Jelena Žugić i Vesna Vidaković, uz moderatorku Milenu Ðorđijević.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar