Zijah Sokolović
Zijah Sokolović u monodrami "Međuigre 0-24", Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Festival monodrame i pantomime biće održan od 17. do 19. septembra u Pozorištu lutaka "Pinokio", najavili su organizatori.

Program 45. izdanja festivala obuhvatiće kabaretsku monodramu Zijaha A. Sokolovića „Međuigre 0-24“ (17. septembar, 20 časova), promociju knjige „Antologija biografske monodrame“ Radomira Putnika (18. septembar, 20 časova) i monodramu „Lina, tvrđa od kamena“ Teatra ,,Balkan Novi Pokret“, u izvođenju Vesne Stanković (19. septembar, 20 časova).

„Situacija prouzrokovana epidemijom koronavirusa je, nažalost, negativno uticala na pripremu ovogodišnjeg festivala na više načina. Pre svega, ono što je najvažnije, selektor festivala, glumac Predrag Miletić nije bio u mogućnosti da odgleda sve predstave koje su bile u konkurenciji za zvaničnu selekciju. Stoga, smatramo da bi bilo diskriminišuće da objavimo selekciju u kojoj sve predstave nisu imale istovetan tretman. Svi koji su se prijavili za ovogodišnji festival su automatski u konkurenciji za naredno izdanje – 46. Festival monodrame i pantomime, koji će biti održan 2021. godine“, naveli su organizatori.

Zbog toga su organizatori odlučili da ovogodišnji Festival monodrame i pantomime ne bude takmičarskog karaktera i da njemu učestvuju trostruki pobednici prethodnih godina festivala – Zijah Sokolović i Vesna Stanković.

Kompletan program prvi put će biti uživo emitovan na „Jutjub“ kanalu festivala, a ulaznice za sve događaje mogu se rezervisati na mejl [email protected] i podići na dan predstave ili pred početak predstave.

Broj mesta je ograničen. Cena ulaznice je 300 dinara.

Festival monodrame i pantomime osnovan je 1973. godine, pre 47 godina, i imao dva prekida od 1993. do 1996.

Idejni tvorac festivala bio je Ljubiša Ružić, tada na funkciji zamenika upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, a u timu stručnjaka koji su podržali ideju i formirali estetsku platformu festivala bili su ugledni teatarski stvaraoci Ognjenka Milićević, Predrag Perović, Živomir Joković, Đorđe Radišić, Marko Todorović, Milenko Misailović, Feliks Pašić, kao i društveno-politički radnik Branko Radivojević.

„Festival monodrame i pantomime stekao je visok ugled u porodici srodnih evropskih pozorišnih smotri“, istakao je Radomir Putnik, priređivač Antologije biografske monodrame.

Tokom prethodnih decenija na festivalu su nastupili umetnici sa skoro svih kontinenata, kao i domaći Ljuba Tadić, Fabijan Šovagović, Marija Kon, Miloš Žutić, Mira Banjac, Zijah Sokolović, Maja Dimitrijević, Svetlana Bojković, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Josip Pejaković, Rade Šerbedžija, Vesna Stanković, Marta Bereš, Nada Šargin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar