Foto:Jelena Ivanović

Izvođenjem programa "Betoven i Šekpir" gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije otvoren je sinoć u Čortanovcima 7. Šekspir festival, a publika će do 16. septembra moći da vidi četiri predstave.

Publika će večeras od 19.30 sati u Vili Stanković moći da vidi Šekspirovu komediju „Kako vam drago“ u režiji Nikite Milivojevića, nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš, Nišvila i Kruševačkog pozorišta, a potom i program „Moj Šekspir“, prema Milivojevićevom konceptu.

Foto:Jelena Ivanović

„Dva viteza iz Verone“ Šabačkog pozorišta (režija Mia Knežević) na programu su sutra od 19.30 na programu, a u utorak, 15. septembra, u isto vreme ansambl novosadskog Srpskog narodnog pozorišta izvešće komad „Gildenstern i Rozenkranc su mrtvi“ u režiji Igora Pavlovića, a završni dan od 19.30 rezervisan je za još jedno izvođenje „Mog Šekspira“.

Foto:Jelena Ivanović

Spajanje Betovena i Šekspira na otvaranju objašnjeno je time da je veliki kompozitor bio zainteresovan za delo slavnog dramatičara sa Ostrva i da je u njemu nalazio inspiraciju. Violinisti Jelena Draganić i Dragan Lončar, violista Boris Brezovac i violončelista Aleksandar Latković izveli su Betovenov gudački kvartet u f-molu, op. 95 „Serioso“ i gudački kvartet u F-duru, op. 135, poslednje veliko delo muzičkog genija, a „potkrali“ se i jedno Hajdnovo delo – gudački kvartet u d-molu, op. 76 br. 2 „Kvinte“ i tema iz filma „Šindlerova lista“ Džona Vilijamsa.

Program je ove godine organizovan pred manje publike zbog poštovanja preporučenih preventivnih mera i fizičke distance.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar