Plakat Festivala koreografskih minijatura Foto:Promo

Takmičarski program 24. Festivala koreografskih minijatura biće održan večeras od 20 sati u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Festival će, zbog epidemiološke situacije, biti predstavljen publici onlajn na Jutjub kanalu festivala, saopštilo je Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Reprize programa 24. izdanja festivala, koje se odvijaa pod sloganom „Testiraj se na igru“, biće emitovane 1. i 2. januara na istom Jutjub kanalu, od 17 časova, saopšteno je iz UBUS-a.

U izmenjenom konceptu zbog pandemije, direkcija festivala selektovala je 11 koreografija kratkog formata, a izabrani koreografi su: Nevena Antić, Aleksandra Arizanović, Jovana Stojić, Jana Milenković, Marija Obradović, Miloš Cile Mitić, Marina Miletić, Uroš Petronijević, Stefan Filipović sa Nikolom Plankom, Predragom Dedićem i Anđelom Žugić, Vladimir Čubrilo sa Joanom Knežević i Mina Ćirić.

Manifestacija se održava u znak podrške domaćim koreografima i izvođačima koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti zbog pandemije koronavirusa.

Umesto tri glavne festivalske nagrade, takmičarima će biti dodeljeni identični novčani iznosi. Takmičari će, međutim, moći da se takmiče za Nagradu publike, odnosno koreografiju sa najviše lajkova na društvenim mrežama, precizirali su iz UBUS-a.

Biće dodeljena i jedinstvena nagrada „Ohrabrenje“, koja podrazumeva podršku za realizaciju celovečernje predstave, koja će premijerno biti izvedena kao revijalni program narednog, 25. izdanja festivala.

Izmenjeno, 24. izdanje Festivala koreografskih minijatura realizuje se sa 60 odsto umanjenim sredstvima i to u trenutku kada je ugrožen status samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene, zbog čega su organizatori pozivali umetnike da ne odustaju od stvaranja, publiku da ne odustane od umetnosti, a državu da ne odustaje od umetnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar