Stalni posao Foto: Promo

Novo izdanje Španskog metra, festivala filmova na španskom jeziku, donosi više od dvadeset ostvarenja koja će premijerno biti prikazana pred beogradskom publikom od 20. do 31. maja.

Četrnaesto izdanje filmskog festivala Španski metar, u organizaciji Instituta Servantes, vraća se pred beogradsku publiku sa četiri tematska programa. Programske celine osmišljene su tako da publiku provedu kroz najzanimljivija ostvarenja snimljena poslednjih godina na španskom jeziku, ali i da ih upoznaju sa odabranim filmskim klasicima. Bilo da su u pitanju romantične priče, komične situacije, porodični odnosi ili političke turbulencije, odabrani filmovi podstaći će publiku da sagledava svet oko sebe na posve nov način.

Foto: Promo

Kao i svaki godine, publika će u Španski metar zakoračiti kroz odabrane klasike španske kinematografije koji će se prikazivati od 20. do 22. maja u Jugoslovenskoj kinoteci. Ove godine program se zove „Fernando Fernan-Gomes puni sto godina“ i posvećen je jednom od omiljenih španskih glumaca. U okviru ovog ciklusa publika će moći da pogleda filmove „Ludnica“, „Čudno putovanje“ i „Jezik leptira“, u kojima je Fernan-Gomes ostvario nezaboravne uloge. Osim toga, pre projekcije ovih filmova, sa početkom u 20 časova, publici će svake večeri biti prikazan i desetominutni dokumentarni film „Portet F.F.G.“.

Stalni posao Foto: Promo

Glavni festivalski program „Savremeni film“ biće otvoren 23. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda uz film „Sentimentalno“ Seska Gaja, u kojem glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Kamara i Belen Kuesta. Bilo da su u pitanju urnebesne komedije ili emotivne drame, nema sumnje da će publika uživati u ovim filmovima koji u Srbiju premijerno stižu iz Španije, Meksika, Argentine i Čilea. Do 31. maja biće prikazani sledeći igrani filmovi: „Bruklin u Sevilji“, „Dobre namere“, „Lavica“ i „Pauk“, uz specijalnu projekciju srpskog dokumentarnog filma „S ljubavlju iz Fuenlabrade“.

Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ ove godine donosi četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki, koja se će biti prikazana od 25. do 29. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Od preispitivanja (ne)sposobnosti za romantično vezivanje do uslova života u prekarijatu, ova selekcija otvara brojna pitanja i donosi zanimljive, sveže i uzbudljive poglede autorki na probleme današnjice. Publiku očekuju filmovi „Diši“, „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“, „Prkosni bljesak“, „Šta smo uradili pogrešno?“, „#Precariatystory“, „Krah“ i „Panterke“.

Sentimentalno Foto: Promo

Novitet ovogodišnjeg Španskog metra jeste ciklus „Novi iberoamerički film“ osmišljen u saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi. Četiri odabrana filma igraju na liniji koja vodi od svakodnevnog preživljavanja do borbe za slobodu, snove i druge ideale. Tako će u Dvorani Kulturnog centra Beograda, od 24. do 30. maja, publici biti prikazana ostvarenja: „Mirijam laže“, „Stalni posao“, „Pisaro“ i „Pesma bez imena“.

Šta smo uradili pogrešno Foto: Promo

Za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci ulaznice po ceni od 200 dinara mogu da se kupe na blagajni te ustanove. Karte za ostale programe prodaju se po ceni od 300 dinara i mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Šta smo uradili pogrešno Foto: Promo

Nakon beogradske publike, program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ moći će da pogleda i novosadska publika – od 4. do 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Detaljne informacije o filmovima, kao i raspored projekcija, nalaze se na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.

Bonus video: Ivan Tomić o poslednjoj ulozi Marka Živića: On je dao predlog za film „Ne igraj na Engleze“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar