Scena iz filma Policijska država Foto:Promo/Beldocs

Svetske i regionalne premijere srpskih, inostranih i filmova s prostora bivše Jugoslavije moći će da vidi publika danas na više lokacija na 15. po redu festivalu međunarodnog dokumentarnog filma Beldoks, saopštili su organizatori.

Svetsku premijeru će danas imati dva filma iz Srpskog takmičarskog programa, a regionalnu nekoliko ostvarenja čiji autori su gosti festivala Beldoks, koji se održava na pet lokacija u Beogradu (Dom omladine, Kulturni centar, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Art bioskop Kolarac, Bioskop Balkan), kao i onlajn preko Vimeo servisa.

Dokumentarni film „Slike iz života BiH“, koji u 90 minuta sažima istoriju kinematografije Bosne i Hercegovine, biće prikazan s početkom od 16.30 časova u Art bioskopu Kolarac filma. Na projekciji će specijalni gost biti reditelj ovog ostvarenja Mustafa Mustafić.

Scena iz filma Slike iz života BiH filma Foto:Promo/Beldocs

Pola sata kasnije u Dvorani Kulturnog centra regionalne premijeru ima film „O, draga Saro“ španske rediteljke Patrisije Frankesa, koja će posle nakon projekcije razgovarati sa publikom. Ovo ostvarenje donosi priču o jednoj ženi koja je pre povratka talibana u Avganistan promenila ustaljena pravila odlučivši da postane prva žena koja vozi taksi u zemlji…

Od 17.30 sati u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici zakazana je još jedna regionalna premijera filma „Znaci života“ reditelja Marka Nikolića. U ovom filmu priča se plete oko potrage za sudbinom napuštenih hotela u Srbiji, kroz koje gledaoce vode bivši zaposleni. U nekada punim salama hotela još uvek se kriju snažni znaci života, a da li bismo obnovom njihovih života vratili bar deo onoga što nam toliko danas nedostaje?

Film Marka Cvejića „Pejzaži panonske paprati“ biće prikazan u Domu omladine od 19.30 časova. Kukuruzna polja ostala su na mestu Panonskog mora, a ljudi izdaleka visoko su tu podigli svoje barjake, da pokažu put braći izdaleka koja su krenula u obećan svet. Pejzaži večernjeg neba nad ravnicom oslikavaju unutrašnje pejzaže nepreglednih pustara, usamljenih ljudi, ukroćene zemlje, mirnih reka, zajedničkog suživota…

Nakon Cvejićevog ostvarenja na repertoaru je na istom mestu film Viktora Horvata „Proleće“, priča o nekoliko korisnika staračkog doma „Nanini Konaci“ u Zrenjaninu, koji se ponašaju i žive na drugačiji način od ostalih korisnika tog istog doma, jer odbijaju da se pomire sa godinama i stereotipnim načinom života u domu za stare.

Film „Policijska država“ francuskog reditelja Antoana Dubosa biće prikazan od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra. Uveče u centru grada, policajci su upali u stan. Muškarca privode, vezan je lisicama. Po izlasku, patrola je u ulici „popločanoj“ linoleumom, oivičenoj lažnim izlozima i lažnom policijskom stanicom. Na poligonu Nacionalne policije Francuske, studenti policajci treniraju među kulisama. Međutim, dok se simulacije odvijaju, stvaraju se i predstave o društvu – ovo je siže francuskog filma.

A dva sata kasnije na istom mestu regionalnu premijeru imaće film „Neumerenost će nas spasiti“ francuske rediteljke Morgane Dziurla-Petit, koja donosi priču o mlada sineastkinji, koja se vraća u svoje porodično selo nakon što je aktivirana teroristička uzbuna, a dok snima članove svoje porodice, shvata da su više povezani sa ovim događajem nego što je prvobitno mislila…

U okviru selekcije Beldocs Teen regionalnu premijeru ima film „Misija“ rediteljke Tanie Anderson, koji će biti prikazan u 19.30 sati u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar